« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
PREUZETI ODGOVORNOST

Dogovor Senata ovaj tjedan?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

bankarska kriza

,

financijska kriza

,

američki Senat

Američki Kongres ovoga će tjedna poduzeti akciju za spašavanje financijskih tržišta, najavio je u utorak čelnik republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell.

"Namjeravamo ovoga tjedna donijeti zakon i to na širokoj dvostranačkoj osnovi. Mislim da je jučerašnja poruka s burzi bila jasna", rekao je McConnell. McConnell i drugi pristaše vladina plana za spašavanja banaka, vrijednog 700 milijardi dolara, koji je Predstavnički dom odbacio u ponedjeljak, zajamčili su da će donijeti zakon kako bi umirili ulagače.

Nakon neizglasavanja zakona, suprotno prethodnom dogovoru čelnika Kongresa i Busheve administracije, došlo je do strmoglavog pada vrijednosti dionica na Wall Streetu u kojem je izgubljeno oko 1,3 bilijuna dolara.

Prema najavama, Predstavnički dom bi u četvrtak trebao ponovno glasovati o prijedlogu zakona, nakon čega će o njemu odlučivati Senat. Čelnik senatske većine demokrat Harry Reid izjavio je da prihvaćanje zakona ostaje prioritet.

"Usprkos jučerašnjem nazadovanju u Predstavničkom domu, to je i dalje naš cilj broj jedan", rekao je Reid za američki javni radio NPR, dodajući kako je dobar dio od posljednja 24 sata proveo na telefonu sa šefom osoblja Bijele kuće Joshom Boltenom, razgovarajući o načinima da se zakon progura kroz Kongres.

Reid je također naveo kako mu je predsjednički kandidat demokrat Barack Obama rekao da je o zakonu u utorak razgovarao s predsjednikom Georgeom W. Bushom.

Dionice na Wall Streetu u utorak ponovno bilježe rast, signalizirajući optimizam ulagača da će Kongres ipak prihvatiti vladin paket za sanaciju banaka. Indeks S&P 500 rastao je za 32,64 boda, ili 2,95 posto, na 1,139.94 bodova do 11 sati u New Yorku.

Indeks Dow Jones, koji je u ponedjeljak pretrpio najveći bodovni pad u povijesti, izgubivši 778 bodova, u utorak je vratio 235,83 bodova, ili 2,3 posto vrijednosti, došavši do 10,600.30 bodova. (hina/metro-portal)

01.10.2008. 15:04:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh