« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Dogovor Poljske i SAD-a o proturaketnoj obrani

Poljska zauzvrat dobila američku vojnu pomoć

Pomoć SAD-a u modernizaciji poljskih vojnih snaga bio je uvjet Tuskove vlade za postavljanje raketnih presretača
Pomoć SAD-a u modernizaciji poljskih vojnih snaga bio je uvjet Tuskove vlade za postavljanje raketnih presretača (Reuters)
Više o

SAD

,

Poljska

,

raketni štit

Američki predsjednik George W. Bush i poljski premijer Donald Tusk u ponedjeljak su nakon razgovora u Bijeloj kući obznanili da su postigli suglasnost o pomoći SAD-a u modernizaciji poljske vojske u sklopu plana o postavljanju američkog proturaketnog obrambenog sustava na teritoriju Poljske.

- SAD prepoznaje potrebu poljskih oružanih snaga za modernizacijom. Važno je za naše saveznike da, kada su zabrinuti za modernizaciju svojih snaga, prijatelji odgovore, i mi odgovaramo - rekao je Bush u obraćanju novinarima u Ovalnom uredu. Bush je najavio da će prvo slijediti ‘inventura i procjena potreba’ poljske vojske, a do isteka njegova mandata  u siječnju 2009., i ‘konkretan plan modernizacije’.

Pomoć u modernizaciji poljske vojske bio je uvjet koji je Tuskova vlada postavila SAD-u za postizanje sporazuma o postavljanju 10 raketnih presretača u Poljskoj, kao dijela američkoga raketnog štita čiji bi radari bili u Češkoj.

Američki pregovarači, na čelu s pomoćnikom državne tajnice Stephenom Mullom, nastojali su razdvojiti pregovore o raketnom štitu od onih o pomoći u vojnoj modernizaciji, no premijer Tusk je u ponedjeljak naglasio kako Poljska to smatra ‘jednim paketom’.

Rusko protivljenjeRusija se protivi postavljanju dijela globalnog proturaketnog sustava tako blizu njezinih granica, tvrdeći da to umanjuje snagu odvraćanja njezina raketnog arsenala. 

- Ono što bih nazvao prekretnicom je moje uvjerenje da su predsjednik i američka strana danas vrlo precizno razumjeli naša očekivanja, i ako mogu kazati, predsjednik je prihvatio naše stajalište o načelima suradnje - izjavio je Tusk.

U pogledu zabrinutosti Varšave zbog mogućnosti da se američki sustav učini dostupnim za ruske promatrače kako bi se umirila zabrinutost Moskve, američki je predsjednik rekao da će se pri postavljanju proturaketnog sustava ‘kod svake odluke voditi računa o suverenitetu Poljske’.

Bush je ponovio da ‘sustav nije usmjeren protiv Rusije’ te da će ‘nastaviti surađivati s ruskim predsjednikom Putinom da bi ga u to uvjerio’.

SAD je prošle godine otvorio pregovore o proturaketnom štitu s vladom poljskog premijera Jaroslawa Kaczynskog koji je podržavao američki prijedlog. Vlada Donalda Tuska zauzvrat je zatražila puno veću pomoć.

Poljski dužnosnici su kazali kako žele nabaviti protuzračnu obranu od balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa, ističući kako je Rusija zaprijetila okretanjem svojih raketa na Poljsku ako ona prihvati američke presretače. (Hina)

11.03.2008. 02:01:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh