« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
slo cro

Dogovor o ratifikaciji pristupanja NATO-u

Jandroković i Žbogar našli zajednički jezik na sastanku u Muenchenu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

nato na referendum

,

ratifikacija za NATO

Slovenija će vrlo brzo ratificirati Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u, nakon što je prvi pokušaj ratifikacije nedavno propao u slovenskom parlamentu, najavio je u subotu u Muenchenu slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar na sastanku s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem.

Dvojica ministara razgovarala su na marginama Sigurnosne konferencije u Muenchenu o odnosima dviju zemalja narušenima u posljednje vrijeme slovenskom blokadom hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om i neuspjelim pokušajem ratifikacije o pristupanju Hrvatske Sjevernoatlantskom savezu u Državnom zboru.

Jandroković i Žbogar nisu razgovarali o pojedinostima graničnog spora i s tim povezanom slovenskom blokadom pristupnih pregovora, ali su se dogovorili da će se sastati u najskorije vrijeme. Datum i mjesto sastanka nije određeno.

Slovenija je blokirala otvaranje i zatvaranje nekoliko pregovaračkih poglavlja tvrdeći da Hrvatska u dokumentima dostavljenima Bruxellesu prejudicira granicu između dviju država.

Službeni Zagreb to uporno odbacuje i traži da se granični spor ne povezuje s pristupnim procesom nego da se taj bilateralni problem riješi pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

Kriza u bilateralnim odnosima produbila se krajem siječnja nakon što slovenski parlament nije ratificirao Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u. Parlamentarna većina aktualnog premijera Boruta Pahora bila je za ratifikaciju ali su joj za dvotrećinsku većinu bili potrebni glasovi oporbe predvođene bivšim premijerom Janezom Janšom.

Janša je potporu ratifikaciji protokola u hrvatskom pristupu NATO-u uvjetovao potvrdom u parlamentu zaključnog računa državnog proračuna za 2007. godinu, iz vremena kad je na vlasti bila tadašnja koalicija desnog centra pod Janšinim vodstvom.

07.02.2009. 17:50:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh