« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 8 mjeseci i 19 dana

Dogodilo se na današnji dan - 4. srpnja

Usvojena Deklaracija nezavisnosti, nastala Alisa u zemlji čudesa, Indija i Pakistan dobile neovisnost od Velike Britanije

Dogodilo se na današnji dan 4. srpnja
Dogodilo se na današnji dan 4. srpnja (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

4. srpnja

,

rođeni 4. srpnja

,

Nathaniel Hawthorne

,

Gina Lollobrigida

,

Alfredo di Stefano

,

Giuseppe Garibaldi

,

Deklaracija nezavisnosti

Prva zabilježena eksplozija supernove dokumentirana u arhivima neke civilizacije datira iz 1054. godine, kada su kineski, arapski i indijanski astronomi u svoje zapise i usmenu predaju uvrstili blješteću zvijezdu na nebu koja je tamo stajala mjesecima i bila vidljiva i tijekom dana. Radi se o supernovi koja se nalazila blizu zvijezde Tauri u maglici Raka.

Cijeli svijet zna da je 4. srpnja američki Dan nezavisnosti, a na taj se dan 1776. godine usvojila poznata Deklaracija nezavisnosti u američkom Kongresu. Otac Deklaracije nezavisnosti je Thomas Jefferson, treći američki predsjednik, koji je u Deklaraciji izjavio da je trinaest kolonija u Sjevernoj Americi od toga dana u ratu s britanskom krunom i da se ne smatraju dijelom britanskog kraljevstva. Uz to, naglašena su ljudska prava i činjenica da su svi ljudi rođeni jednaki, što je uzdiglo Deklaraciju na razinu povijesnog dokumenta. Točno 50 godina nakon tog dana umrla su dva potpisnika Deklaracije, drugi i treći predsjednik SAD John Adams i otac Deklaracije Thomas Jefferson.

Možda niti jedna vožnja čamcem nije napravila takav utjecaj na modernu književnost kao ona koja se dogodila na današnji dan 1862. godine na rijeci Isis. Naime, mala Alice Liddell, kćer dekana Oxforda zamolila je svog suputnika, profesora Charlesa Dodgsona da zabavi nju i sestru nekom pričom dok ne stignu na odredište. Pošto je profesor u slobodno vrijeme pisao pod umjetničkim imenom Lewis Caroll, priča je bila izuzetno zabavna, a pretočena je u knjigu nazvanu Alisa u zemlji čudesa i postala klasik književnosti.

Još je jedan dokument o nezavisnosti ugledao svjetlo dana prije 64 godine, a radi se o prijedlogu nazvanom Akt o neovisnosti Indije, kojim je britanskom parlamentu predloženo odobravanje neovisnosti koloniji na Indijskom potkontinentu, koja je podijeljena u dvije države, Indiju i Pakistan.

Od slavnih osoba rođenih na današnji dan vrijedi spomenuti američkog književnika Nataniela Hawthornea, najpoznatijeg po romanu Grimizno slovo, talijanski revolucionar Giuseppe Garibaldi koji je dizao revolucije u Južnoj Americi i Italiji, jedan od najvećih filmskih tajkuna (riječ je nastala upravo zbog njih) Louis B. Mayer, osnivač famoznog MGM-a, genijalni nogometaš Alfredo di Stefano i jedna od prvih seks bombi Gina Lollobrigida.

04.07.2023. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh