« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 1 godinu

Dogodilo se na današnji dan - 26. travnja

Otvoreno prvo rusko sveučilište, osnovan Gestapo, prvi puta probijen zvučni zid

Dogodilo se na današnji dan 26. travnja
Dogodilo se na današnji dan 26. travnja (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

rođendan jet li

,

rođendan ma rainey

,

carol burnett rođendan

,

Eugene Delacroix

,

rođendani slavnih osoba

,

26. travnja

,

rođeni

,

26. 4.

Na današnji se dan davne 1564. krstio jedan od najvećih dramatičara i književnih genijalaca uopće William Shakespeare. Moskva je dobila obrazovni primat u Rusiji; naime, u 16. stoljeću se 26. travnja otvorilo prvo rusko sveučilište.

Današnji je travanjski dan s početka dvadesetog stoljeća osnovan Gestapo. "Geheime Staatspolizei", odnosno Državna tajna policija djelovala je u razdoblju od nastanka Trećeg Reicha pa sve do kraja Drugog svjetskog rata. Opseg njenog djelovanja uključivao je sam Reich i sve okupirane zemlje Ova politička policija bila je iznad zakona, a njome je upravljao tadašnji MUP Reicha. Njene obvlasti bile su široke, a zloglasnost i više nego 'zaslužena' . Gestapov idejni začetnik bio je je Hermann Göring. Zločine koje su počinili njeni pripadnici toliko su gnusni da ih ne treba opisivati.

Nakon Drugog svjetskog rata, točnije 1948., prototip zrakoplova XP-86 Saber službeno je probio zvučni zid. Prvi operativni modeli ušli su u službu već u svibnju iste godine. Početkom osamdesetih poznati glazbenik Rod Stewart 'olakšan je za 50,000 dolara - tolika je bila vrijednost Porshea kojega mu je oteo naoružani pljačkaš.

Glumac bilder Arnold Schwarzenegger iza sve te mase mišića nije uspio sakriti srce koje mu je otela Maria Shriver. Na današnji dan par je rekao sudbonosno 'da'. Najgora nuklearna katastrofa (ako ne računamo Nagasaki i Hiroshimu) zbila se 26. travnja 1986. - eksplodirao je 4. reaktor nuklearke u Černobilu prilikom čega je poginula 31 osoba. Posljedice katastrofe još uvijek se osjete a  jasno su vidljive i danas. Kinu je zatresao potres početkom 90-ih godina prošloga stoljeća - u podrhtavanjima jačine 6,9 po Richteru stradalo je 126 ljudi.

Od poznatih osoba koje su rođene na današnji dan treba spomenuti francuskog slikara Eugenea Delacroixa, blues pjevačicu Ma Rainey, komičarku Carol Burnett te poznatog glumca majstora borilačkih vještina Jet Lija.


26.04.2023. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh