« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Dogodilo se na današnji dan - 21. siječnja

Kralj Louis XVI giljotiniran, umro je Lenjin, a Carter je pomilovao sve bjegunce od regrutacije za rat u Vijetnamu

Dogodilo se na današnji dan 21. siječnja
Dogodilo se na današnji dan 21. siječnja (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

Placido Domingo

,

Christian Dior

,

Benny Hill

,

Hakeem Olajuwon

,

21. siječnja

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni

,

21. 1.

Revolucija jede svoju djecu, kaže izreka, no obično se prije toga dobro najede onih protiv kojih je i podignuta. Francuska je revolucija prvo dobro doručkovala kralja Louisa XVI, koji je na današnji dan 1793. godine giljotiniran zbog izdaje.

Još je jedna povijesna ličnost na današnji dan otišla s velike scene, no s potpuno drugim predznakom. Vođa jedne od najutjecajnijih revolucija u povijesti, čiji repovi i dan danas utječu na svjetska zbivanja, Vladimir Iljič Lenjin preminuo je u Moskvi 1924. godine, ostavivši novostvoreni Sovjetski Savez u rukama Staljina.

Hladni rat koji je bjesnio svjetskim političkim odnosima nakon Drugog svjetskog rata svoju je zastrašujuću stranu pokazao 1954. godine, kada je prva podmornica na nuklearni pogon, USS Nautilus, isplovila na svoje prvo putovanje.

Vijetnamski rat podijelio je SAD možda i gore nego građanski rat u 19. stoljeću, jer su nasuprot samozvanim rodoljubima koji su se dobrovoljno prijavljivali za sudjelovanje u krvavom piru na drugoj strani zemaljske kugle stajali slobodoumni građani kojima je to bilo nepojmljivo pa su izbjegavali regrutaciju na sve načine. Kako bi riješio problem procesuiranja svih onih koji su pobjegli u Kanadu ili se skrivali po zakutcima Amerike, predsjednik Jimmy Carter na današnji je dan 1977. godine proglasio opću amnestiju.

Iako je Obama svima zavrtio glavom, Afroamerikanci već šest godina nisu najbrojnija etnička manjina u SAD. Od 2003. godine službeno su to postali Hispanoamerikanci.

Rođendani slavnih osoba na današnji dan uključuju Christiana Diora, komičara Benny Hilla, slavnog tenora Placida Dominga i legendarnog centra Houston Rocketsa Hakeema Olajuwona.

21.01.2024. 00:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Tamara
    24.01.2015. 22:07
    Istina, revolucija jede svoju djecu, ali se prethodno najede žrtava same revolucije, jedna stvar je propuštena, to isto radi i kontrarevolucija!!!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh