« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana

Dogodilo se na današnji dan - 1. siječnja

Stvoreno Ujedinjeno kraljevstvo, započeta je gradnja Panamskog kanala, Elvis snimio Heartbreak hotel, raspala se Čehoslovačka

Dogodilo se na današnji dan 1. siječnja
Dogodilo se na današnji dan 1. siječnja (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

Marija Jurić Zagorka

,

rođendan davor šuker

,

rođendan hasan salihamidžić

,

rođendan j. edgar hoover

,

rođendan fabijan šovagović

,

1. siječnja

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni 1. siječnja

,

Paul Revere

,

Vern Troyer

,

1.1.

Dolazak Nove Godine obično označava i nove početke, no, na samom startu 404. godine došlo je do završetka službenih gladijatorskih igara u Rimskom carstvu. Mnogo kasnije, točnije 909., Rusija je počela brojati dane po Julijanskom kalendaru. Sredinom sedamnaestog stoljeća, na današnji je dan krunisan Charles II Stuart kao poglavar Škotske.

Godine 1701. stvorena je najjača svjetska velesila toga doba - naime, 1. siječnja ujedinile su se Velika Britanija i Sjeverna Irska čime je stvoreno Ujedinjeno Kraljevstvo. U 19.stoljeću održane su prve službene utrke konja u Južnoj Australiji, točnije u Adelaideu. Kad već govorimo o prvim stvarima, u New Yorku je 1840. održano prvo natjecanje u kuglanju u SAD-u, u Knickerbocker Alleysu. Započela je i gradnja poznatog Panamskog kanala čije je stvaranje dalo važnost mediteranskom morskom prometovanju.

Godine 1881. upoznali su se Sherlock Holmes i dr. John H. Watson. Francuska se pridružila Ujedinjenim Narodima, a Elvis Presley je snimio legendarni Heartbreak Hotel za etiketu RCA u Nashvilleu. Johnny Cash je na današnji dan 1960 održao svoj prvi besplatni koncert iza zatvorskih rešetaka. Desetka godina kasnije diljem svijeta se zabranjuje reklamiranje cigareta na televiziji. Početkom devedesetih, odnosno 1993., Čehoslovačka se raspala na Češku i Slovačku.

Od rođenih na današnji dan možemo izdvojiti Paula Revera (1735), poznatog američkog patriotu, a zatim i J. Edgara Hoovera, čovjeka koji je bio bog i batina u američkom FBI-u. Spomenimo i Franka Langellu, čuvenog američkog glumca. I Davor Šuker, kojega ne treba previše opisivati, također je rođen 1. siječnja i to 1968., a devet godina kasnije rodio se i njegov bosanski kolega Hasan Salihamidžić. Tu su još naš glumac Fabijan Šovagović, spisateljica Marija Jurić Zagorka, prva dizajnerica američke zastave Betsy Ross, glumac Vern Troyer najpoznatiji po ulozi "Mini-me" u filmu "Austin Powers".

01.01.2024. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh