« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Dogodilo se na današnji dan - 18. travnja

Počela gradnja bazilike Sv. Petra, završila američka revolucija, potres sravnio San Francisco

Dogodilo se na današnji dan 18. travnja
Dogodilo se na današnji dan 18. travnja (Arhiva)
Više o

Ivana Brlić Mažuranić

,

Haile Gebrselassie

,

dogodilo se na današnji dan

,

na današnji dan

,

rođendani slavnih osoba

,

18. travnja

,

Lucrezia Borgia

,

Jochen Rindt

,

rođeni

Na današnji dan 1506. godine položen je kamen temeljac za izgradnju bazilike Sv. Petra u Vatikanu. Prema predaji, na tom se mjestu nalazi grob Sv. Petra, jednog od dvanaest Isusovih apostola, a prva je crkvica izgrađena još u 4. stoljeću. Osim što je unutarnjom površinom najveća katolička crkva na svijetu, poznata je po freskama na stropu koje je oslikao veliki Michelangelo.

Američka revolucija, osmogodišnji rat trinaest američkih kolonija za neovisnost od Ujedinjenog kraljevstva na današnji je dan 1783. godine službeno završio dogovorom o prestanku oružanih sukoba, a formalni kraj doživio je potpisivanjem mira u Parizu kada se britanska kruna odrekla bilo kakvih prava na teritorije preko oceana, što je dovelo do formiranja SAD.

Trusno područje Kalifornije posljednji je razorni potres doživjelo na današnji dan 1906. godine kada je u ranu zoru udar magnitude koja se procjenjuje na 8,25 stupnjeva Richtera probudio San Francisco. Velika razaranja popratio je požar koji je progutao dobar dio grada, a u katastrofi je poginulo 3 tisuće ljudi.

Egipat je od početka godine proživljavao neke od najtežih trenutaka u svojoj burnoj povijesti, a jedan sličan dogodio se na današnji dan 1954. godine kada je Gamal Abdel Naser preuzeo vlast na izborima od prvog predsjednika Muhammada Naguiba, s kojim je dvije godine ranije svrgnuo s trona kralja Faruka.

Od poznatih osoba rođenih 18. travnja vrijedi spomenuti vladaricu Firence, kćer pape Aleksandra VI i poznatu trovačicu obiteljskih i političkih protivnika Lucreziu Borgiu, hrvatsku književnicu i autoricu mnogih pripovjetki koje su postale istaknute perjanice hrvatske književnosti Ivanu Brlić Mažuranić, legendu Formule 1 Jochena Rindta, poznate glumce Jamesa Woodsa i Ricka Moranisa te legendu dugih pruga, višestrukog svjetskog rekordera, prvaka i olimpijskog pobjednika Hailea Gebrselassia.

18.04.2024. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh