« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 7 mjeseci i 4 dana

Dogodilo se na današnji dan - 18. kolovoza

Rođeno prvo dijete naseljenika u Americi, Fidel Castro održao prvi radijski govor, Nabokov izdao Lolitu

Dogodilo se na današnji dan 18. kolovoza
Dogodilo se na današnji dan 18. kolovoza (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

Fabian Gotlieb von Bellinghausen rođendan

,

Mohammad Zia Ul-Haq rođendan

,

Roman Polanski rođendan

,

Robert Redford rođendan

,

Patrick Swayze rođendan

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

18. kolovoz

,

rođeni 18. kolovoza

Mayflower je već neko vrijeme bio na obalama Amerike i nova naseobina puritanaca se razvijala prilično dobro. No, sve do današnjeg dana 1587. godine nisu bili pretjerano sretni u Novom svijetu. Tada se rodila Virginia Dare, prvo dijete novih naseljenika i veselje je ispunilo malu zajednicu iscrpljenu nedostatkom hrane i osnovnih potrepština, jer tek su se tada osjetili kao kod kuće.

Ravno 99 godina kasnije dogodilo se nešto što je pripadalo puno širem okruženju. Cassini, talijanski astronom, trudio se iz noći u noć vidjeti nešto što do tada nitko nije vidio, i napokon mu je uspjelo. Na današnji dan prijavio je nebesko tijelo koje kruži oko Venere. Iako otkriće samo po sebi nije bilo pretjerano značajno, svejedno su mu znanstvenici odali počast imenovavši nedavno lansirani novi svemirski teleskop po njemu.

Posebno bogata godina bila je 1958. U istom se danu dogodilo nekoliko stvari koje su imale priličan utjecaj na svijet, svaka od njih na svoj način. Fidel Castro održao je prvi u nizu svojih poznatih govora na piratskom radiju Rebelde, Velika Britanija izdala je po prvi put poštanske marke koje su na sebi nosile znamenja Sjeverne Irske, Škotske i Walesa, a Vladimir Nabokov izdao je svoju poznatu knjigu Lolita.

Kako bi i televizija bila zastupljena, vrijedi spomenuti da se na današnji dan iste godine otvorila istraga o skandalu s namještanjem rezultata u TV kvizovima koja je sjajno prikazana u filmu The Game, s omiljenim Dr. Fleischmannom u glavnoj ulozi.

Na današnji su dan rođeni čovjek koji je prvi oplovio Antarktiku Fabian Gottlieb von Bellinghausen, pakistanski predsjednik Mohammad Zia Ul-Haq, poznati redatelj Roman Polanski i glumci Robert Redford i Patrick Swayze.   

18.08.2023. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh