« Fun
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Dogodilo se na današnji dan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

Kate Moss rođendan

,

Kabir Bedi rođendan

,

John Carpenter rođendan

,

Sade rođendan

Prvi dani nove godine obično imaju neku simboliku početka koju ljudi vole vezati uz sebe, pa se tako nakon jučer okrunjene britanske kraljice još jedna velika okrunjena glava pojavila na svjetskoj sceni. Bilo je to 1547. godine, a mladi sedamnaestogodišnji prvi car Rusije zvao se Ivan Grozni.

Početak prošlog stoljeća protjecao je u pokušajima otkrivanja nepoznatih zakutaka planete. Teorija da su magnetni polovi Zemlje na različitim mjestima od geografskih dokazana je upravo na današnji dan 1909. godine kada je Ernest Shackleton pronašao južni magnetni pol.

Prva svjetska organizacija osnovana sa svrhom čuvanja mira na Zemlji osnovana je nakon Prvog svjetskog rata. Liga naroda održala je svoju prvu skupštinu 1920. godine u Parizu.

Ljubitelji stripa također smatraju ovaj dan prekretnicom u povijesti , jer je prvi jasno definirani superheroj ugledao svjetlo dana 1939. godine, u predvečerje Drugog svjetskog rata, a radi se o Supermanu.

Rođendani slavnih osoba na današnji dan uključuju poznatog glumca Kabira Bedija, poznatijeg kao Sandokana, redatelja Johna Carpentera, pjevačicu Sade i supermodel Kate Moss. (metro-portal)

16.01.2009. 06:56:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh