« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Dogodilo se na današnji dan - 15. siječnja

Krunidba Elizabete I, američki demokrati dobili magarca za maskotu, a Hrvatsku su priznale zemlje EU

Dogodilo se na današnji dan 15. siječnja
Dogodilo se na današnji dan 15. siječnja (Arhiva)
Više o

Martin Luther King

,

dogodilo se na današnji dan

,

Moliere rođendan

,

Lloyd Bridges rođendan

,

Nasser rođendan

,

Mladen Delić

,

15. siječnja

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni

,

15. 1.

Prethodnica današnje engleske kraljice po imenu Elizabeta I. okrunjena je u Westminster Abbey na današnji dan 1559. godine i započela tako dugogodišnju vladavinu punu promjena, koja je bila toliko utjecajna da je cijela era dobila ime po njoj.

Dvije stotine godina kasnije otvoren je British Museum, jedna od institucija čije postojanje je samo po sebi ušlo u povijest, jer količina izložaka daje jedan od najboljih presjeka ljudskog postojanja na ovoj planeti.

Glavne američke stranke imaju prilično neočekivane životinje kao svoje zaštitne znakove. Republikance se predstavlja slonom, dok su demokrati dobili magarca za simbol upravo na današnji dan 1870. godine kada je časopis Harpers Weekly objavio ilustraciju na kojoj je magarac prikazan kao demokrat.

Drugi svjetski rat imao je i prilično čudnu stranu u aktivnostima koje su se odigravale u pozadini. Kako SAD nisu ratovale na svom teritoriju, ostala im je mogućnost restrukturiranja gospodarstva, pa je tako upravo na današnji dan 1943. godine završen jedan od kapitalnih građevinskih poduhvata, zgrada Pentagona, još uvijek najveća poslovna zgrada na svijetu.

Američki nogomet zanimljiv je i dalje samo Amerikancima, no glavna predstava, Super Bowl, postao je simbol koji je nadišao sam sport. Prvi Super Bowl u povijesti odigran je na današnji dan 1967. godine između Green Bay Packersa i Kansas City Chiefsa, a pobjednici su bili Packersi rezultatom 35 prema 10.

I Hrvatska ima vrlo važan razlog za sjećanje na 15. siječnja. Naime, upravo na ovaj dan 1992. godine većina zemalja EU priznala je neovisnost hrvatske države, dokinuvši na taj način tamnicu naroda Jugoslaviju.

Rođendani slavnih osoba na današnji dan uključuju francuskog dramatičara Molierea, glumca Lloyda Bridgesa, egipatskog predsjednika Gamala Abdela Nassera, legendu hrvatskog sportskog novinarstva Mladena Delića, čuvenog brodovlasnika Aristotelesa Onasissa i čovjeka čije ime je postalo sinonim borbe za ravnopravnost Martina Luthera Kinga. (metro-portal)

15.01.2024. 00:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.01.2022. 09:43
    ameeikancima je najvazniji super bowl oni ne kazu ragbi nego american football
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh