« Fun
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
14. studenoga

Dogodilo se na današnji dan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

BBC

,

dogodilo se na današnji dan

,

Nellie Bly

,

Sedna

,

Apollo 12

Jedan od klasika moderne literature, Moby Dick Hermana Melvilla objavljen je na današnji dan 1851. godine, i sve do danas ostao inspiracija mnogim autorima i izvor nekoliko snažnih arhetipova, bijelog kita i kapetana Ahaba. Još jedan klasik potaknuo je Nellie Bly na avanturu života. Put oko svijeta u 80 dana Julesa Vernea inspirirao je britansku avanturisticu na pokušaj rušenja izmišljenog rekorda, i nakon 72 dana ponosna je Britanka stigla na polaznu točku.

British Broadcasting Corporation, famozni BBC, počeo je emitirati domaći radio program na današnji dan 1922. godine, udarivši na taj način temelje najveće svjetske javne televizije, koja se unatoč općoj komercijalizaciji i dalje uspješno opire reklamama u svom programu.

Druga lunarna ekspedicija s ljudskom posadom, Apollo 12, lansirana je iz Cape Canaverala u znaku oluje. Svega nekoliko sekundi nakon polijetanja po nevremenu noseća raketa Saturn V pogođena je munjom, pa je na kratko vrijeme izgubljen kontakt s letjelicom, a naknadno su trebali biti uključeni neki pomoćni sustavi. Lunarni modul spustio se u More oluja na Mjesecu. Alan Bean i Charles Conrad izašli su na mjesečevu površinu i skupili ostatke Surveyora 3, robota poslanog da prikuplja podatke dvije godine prije toga. Uz ostale novosti, ponijeli su i kameru u boji, no u jednom trenutku Conrad je kameru uperio ravno u Sunce koje je spalilo vitalne dijelove kamere, pa je direktni TV prijenos gotovo odmah prekinut.

Astronomi s opservatorija na Mount Palomaru otkrili su pred pet godina najudaljeniji objekt koji pripada našem Sunčevom sustavu, planetoid Sednu, kojoj treba 10.500 godina da obiđe Sunce. To je otkriće ponovno potaknulo rasprave je li Pluton stvarno planet, obzirom da svojim sastavom više nalikuje Sedni nego svojim plinovitim susjedima.

Rođendana slavnih osoba ima prlično, vrijedi istaknuti jedan koji je u Londonu okupio sve okrunjene glave Europe na gala partyju organiziranom od njegove majke, kraljice Elizabete II. Naravno, radi se o princu od Walesa (koji izgleda nikad neće postati kraljem) Charles. Društvo mu rade francuski impresionist Claude Monet, prvi premijer neovisne Indije Jawaharlal Nehru (da, onaj Tito-Nehru-Naser s Brijuna, za čitatelje koji su bili pioniri), i jedan od važnijih stupova (ne)stabilnosti Bliskog Istoka, jordanski kralj Husein. (metro-portal)

14.11.2008. 06:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh