« Fun
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
13. studenoga 2008.

Dogodilo se na današnji dan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Whoopi Goldberg

,

dogodilo se na današnji dan

,

Holland tunel

,

Walt Disney Fantasia

,

Roosevelt

,

Vincent Schaefer

,

Robert Louis Stevenson

,

Joe Mantegna

Tijekom rata za neovisnost SAD, snage mlade zemlje imale su prilično veliku količinu površine za pokriti, tako da su na današnji dan 1775. godine osvojili Montreal, koji je kasnije završio u Kanadi.

Pred 81 godinu otvoren je prvi tunel izgrađen pod vodom koji je imao mehaničku ventilaciju, spojivši New York i New Jersey, Holland tunel. Nakon uspjeha Snjeguljice, koja je kao prvi animirani cjelovečernji film postigla velik uspjeh osvojivši Oscara, Walt Disney ponovno je zadivio svijet premijerom Fantasie, još jednog dugometražnog animiranog filma. Rad talentiranih animatora prikazan je svijetu na današnji dan 1940. godine.

Dvije godine kasnije, II svjetski rat bio je u punom jeku i SAD su bile angažirane na sve više frontova, pa je predsjednik Roosevelt bio prisiljen donijeti ukaz kojim se minimalna dob za regrutaciju snizila s 21 na 18 godina.

Čovjekov utjecaj na prirodu postajao je sve veći, pa je Vincent Schaefer uspio ostvariti svoj naum i natjerati oblak da da počne sniježiti. Kemijska revolucija odigrala se na Mount Greylocku u Massachusettsu.

Jedna od bitnih odluka koja je počela nezaustavljivo slamati rasnu segregaciju donesena je 1956. godine, kada je na danšnji dan Vrhovni sud SAD-a poništio zakone o odvojenim dijelovima autobusa za ljude različite boje kože.

Više od desetljeća trebalo je Americi da napravi centralno mjesto sjećanja na pale vojnike u Vijetnamu. 1982. godine u Washingtonu je otvoren Vietnam War Memorial, prema zamislima Maye Lin.

Trinaesti dan studenoga nije ostao u povijesti zabilježen kao dan kada se rodilo mnogo slavnih ljudi, tek Edward III, britanski kralj, književnik Robert Louis Stevenson i glumci Joe Mantegna i Whoopi Goldberg. (metro-portal)

13.11.2008. 07:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh