« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana

Dogodilo se na današnji dan - 1. veljače

Edison završio gradnju prvog filmskog studija, izašao Oxfordov rječnik, Jim Morrison flešao publiku spolovilom, tragedija shuttlea Columbia

Dogodilo se na današnji dan 1. veljače
Dogodilo se na današnji dan 1. veljače (Arhiva)
Više o

rođendan Clark Gable

,

rođendan Brandon Lee

,

rođendan Boris Jelcin

,

rođendan Lisa Marie Presley

,

rođendan John Ford

,

dogodilo se na današnji dan

,

1. veljače

,

rođeni

,

rođeni na današnji dan

,

1. 2.

Današnji je dan obilježen s mnogo nesretnih dogaÄ‘aja. Davne 1587. Kraljica Elizabeta II potpisala je smrtnu presudu Mary Stuart koja je optužena za sudjelovanje u tri zavjere s ciljem da se Elizabeti uzme život. Mnogo godina kasnije Thomas A. Edison završio je s gradnjom prvog filmskog studija u West Orangeu u New Yerseyju.  

Prvo izdanje renomiranog Oxfordova rječnika svjetlo dana ugledalo je 1. veljače 1884. Godine 1951. osloboÄ‘eno je 29 njemačkih ratnih zločinaca meÄ‘u kojima je bio i zloglasni Alfred Krupp. U post-ratnom vremenu, kad se smirila ljudska glad za krvlju, probudio se bijes prirode - 1953. poplave u Nizozemskoj odnijele su 1,853 života.  Opet rat; 1968. Objavljena je snimka i fotografija na kojima se vidi šef policije Nguyen Ngoc Loan kako pištoljem ubija oficira Vijetkonga - snimke su promijenile svjetsku percepciju o stanju u toj zemlji.

U svijetu glazbe šok za šokom;  legendarni Jim Morrison odlučio je pokazati obožavateljima svoju muškost na koncertu zbog čega je odmah uhićen. Početkom sedamdesetih svijetu je predstavljen prvi mobilni ručni kalkulator HP-35 koji je koštao tadašnjih 395 dolara. Redatelj Roman Polanski je na današnji da 1978. uspio pobjeći američkim vlastima u Francusku nakon što je priznao da je kriv za spolni odnos s maloljetnicom. Početkom devedesetih prošloga stoljeća, točnije 1991., Afganistan i Pakistan pogodio je potres u kojem je izginulo 1,200 ljudi. Svemirski šatl Columbia raspao se prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu prilikom čega je poginulo svih sedam astronauta.

Od poznatih osoba koje su roÄ‘ene na današnji dan treba spomenuti redatelja klasičnih vestern filmova Johna Forda, scenarista komedija braće Marx S. J. Perelmana, bivšeg ruskog predsjednika Borisa Jelcina, princezu Stephanie od Monaca, sina velikog Brucea i glumca Brandona Leeja, pjevačicu i kćer Kralja r'n'rolla Lisu Marie Presley te nezaboravnog glumca Clarka Gablea.

01.02.2019. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh