« TJEDNI PREGLED
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci
Događaji ukratko

18.-24. srpnja 2008.

Fotografija vijesti

Rogošić opet pokorio more

Za 50 sati i 26 minuta proslavljeni hrvatski plivački maratonac Veljko Rogošić preplivao je more između Sicilije i Rta Bon i tako režući valove uspio spojiti Europu i Afriku. Veljko se na ovaj podvig odlučio na svoj 67. rođendan, prešao je 171 kilometar i pred sam kraj muku mučio s visokim valovima te bolovima u uhu i nogama. No, odustajanja nije bilo.

Sve češći pobačaji

Tijekom 2007. u Hrvatskoj je prijavljeno čak 10.609 pobačaja. Prema podacima HZJZ-a pobacilo je 11 djevojčica u dobi do 15 godina, 66 djevojčica od 15 i 16 godina, te čak 346 djevojaka u dobi od 17 do 19 godina. Stručnjaci upozoravaju kako sve više mladih djevojaka stupa u spolne odnose. Unatoč vjeronauku i programu udruge GROZD, mladi se ipak ne odlučuju na apstinenciju. A o kondomima, inače učinkovitima u kontracepciji, očito ne znaju mnogo.

‘Jubito’ ponovno nasmijava

Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin nije ni otvorio svoj novi blog, a u medijima se već digla prašina. Prvo je zaprepastio pismeniji dio javnosti rekavši ‘da se i njemu potkradaju greške i da se uopće neće truditi da ih ispravi’. Tekst je, naime, vrvio pravopisnim i gramatičkim greškama. U pet dana čak 350 blogera ostavilo je svoje komentare u kojima ga uglavnom hvale. Neki su ga prozvali zbog pravopisa pa ih je Kirin jednostavno izbrisao. U utorak su na blogu ostavljene poruke u kojima se prijetilo njemu i članovima njegove obitelji. Bivši ministar na sve je to samo rekao da se prijetnje službenim osobama provjeravaju po službenoj dužnosti. dm

Umro ustaški krvnik

Zapovjednik logora Jasenovac Dinko Šakić umro je u 87. godini života. Argentina ga je izručila Hrvatskoj 1998., nakon čega je osuđen na 20 godina zatvora. Kao zapovjednik logora od svibnja do kraja listopada 1944. zapovijedao je i provodio zlostavljanja, mučenja i ubijanja zatočenika. Osuđen je i zato što je osobno hicima iz pištolja ubio četvoricu zatočenika te naredio vješanje 22 logoraša. Nakon poraza NDH pobjegao je u Argentinu gdje je postao poduzetnik otvorivši tvornicu tekstila. Inače, ovih se dana očekuje peto vještačenje zdravstvenoga stanja Milivoja Ašnera koje su zatražile austrijske vlasti. Za razliku od Šakića, čini se da bi Ašner smrt mogao dočekati na slobodi, ispijajući kave u klagenfurtskim kafićima.

Zmije otrovnice bacio u WC

Profesor Zoran Tadić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta zbunio je znanstvenu javnost jer je nakon obavljenog pokusa bacio 41 mladu zelenu jamičarku u zahod. Riječ je zmijama iz porodice ljutica koje su veoma toksične. Pravila struke nalažu da se zmije nakon pokusa zamrznu. Grešku je otkrila spremačica pronašavši jednu zmiju koja je preživjela. Imala je sreće jer je zmija nije ugrizla, a profesor Tadić priznao je ‘da je pogriješio, ali je bio bolestan pa ih nije stigao zamrznuti’. Kada je skandal otkriven, PMF mu je zabranio daljnje pokuse, a dekan mu je naredio i da se riješi zmija. Tadić na to ne pristaje, dodajući kako je 90 otrovnica sam nabavio i na njih potrošio oko 7000 eura.

25.07.2008. 17:31:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh