« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
HGK

Dodijeljene Zlatne kune za 2009. godinu

Dodjelu su obilježile poruke o tome kako se ne smijemo prepustiti krizi te srodna upozorenja o bolnim, ali nužnim reformama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

PBZ

,

HGK

,

Zlatna kuna

,

Roman Bošac

,

Branimir Ružojčić

,

Geofoto

,

Končar - energetski transformatori

,

Nexus

,

Uniqa osiguranje

,

TEMA

,

Vjekoslav Majetić

Tvrtka Končar - energetski transformatori proglašena je najboljom velikom hrvatskom tvrtkom po izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK) te joj je večeras dodijeljena nagrada "Zlatna kuna" za izvrsnost poslovanja u 2009. godini.

Nagrade "Zlatna kuna" dodijeljene su i najboljoj maloj i srednjoj tvrtki, kao i najboljoj banci i osiguravatelju.

Najbolja mala tvrtka je poduzeće za strojnu obradu metala i proizvodnju dijelova strojeva za zavarivanje, automata i robota za autoindustriju "Nexus" iz Cerne u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U kategoriji srednjih tvrtki, "Zlatnu kunu" osvojila je tvrtka za pružanje usluga u geodeziji i geoinformatici "Geofoto" iz Zagreba.

Najboljom bankom proglašena je Privredna banka Zagreb, a najboljim osiguravajućim društvom Uniqa osiguranje.

"Zlatnu kunu" za inovaciju dobili su Branimir Ružojčić iz tvrtke TEMA za inovaciju "elektromotor s višeslojnim permanentnim magnetima ugrađenim u rotorski laminat" te Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik tvrtke Dok-Ing, za mali električni rudarski buldožer.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Romanu Bošcu, redovitom profesoru na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, za značajan doprinos znanstvenom razvoju područja gljivarstva i tehnologije mesa.

Zlatnu kunu za velike tvrtke uručio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić koji je ocijenio kako nagrađeni gospodarstvenici i tvrtke svjedoče o tome da u Hrvatskoj nije sve crno. "Kriza jest, ali joj se ne smijemo prepustiti", rekao je Bebić te dodao da je zadaća Vlade i Sabora donositi takve zakone koji će omogućiti zamah kreativnim i sposobnim ljudima.

Izaslanik predsjednice Vlade Jadranke Kosor, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić rekao je da Vlada u teškim vremenima za gospodarstvo nastoji stvoriti što bolje uvjete. Kako je ocijenio, posljednji službeni podaci o usporavanju pada BDP-a nose nadu u oporavak. Vlada je svjesna svih teškoća i spremna je za prijedloge gospodarstvenika, rekao je Pankretić.

"Pred nama su bolne reforme za koji moramo imati opći politički konsenzus. Nema više skrivanja pod tepih, ovo je godina pune istine", dodao je.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević u svom je obraćanju istaknuo da Hrvatska mora shvatiti da put prema EU nije put prema luci spasa i da ulazak u tu asocijaciju neće sam po sebi riješiti sve hrvatske probleme. Hrvatska će od EU imati onoliko koristi koliko ih sama izbori, smatra Vidošević te poziva na otvaranje prema cijelom svijetu, a ne samo prema EU. Hrvatska po njegovim riječima ima takav geopolitički položaj koji mora biti njezin gospodarski adut.

Na svečanosti dodjele zlatnih kuna, dodijeljeno je i 13 potpora zaklade "Izvorno hrvatsko" koju je HGK osnovala 1997. za potporu projektima čiji je cilj stvaranje kvalitetnih hrvatskih proizvoda te njihova dobrog imidža na domaćem i inozemnom tržištu.

HGK je dodijelila i novih pet znakova "Izvorno hrvatsko" te 25 znakova "Hrvatska kvaliteta". (hina/metro-portal)

02.03.2010. 00:26:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh