« Film
objavljeno prije 10 godina
POVRH JEZERA

Djevojka s Madisona u sjajnoj krimi seriji

Serija počinje u jezeru pored gradića Laketop u južnom Novom Zelandu u kojem zatječemo 12-godišnju djevojčicu Tui koja je u petom mjesecu trudnoće

Dobrodošlo osvježenje u ponudi
Dobrodošlo osvježenje u ponudi (Arhiva)
Više o

nova serija

,

Top of the Lake

,

recenzija serije

,

Povrh jezera

Ljubitelji televizijskog trilera posljednjih godina mogu birati između američke konfekcije forenzičara i zločinačkih umova, britanskog zlatnog standarda (a la „Umorstva u Midsomeru"), novopečenog skandinavskog noira („Ubojstvo"„Most") ili pak francuskog hard boiled krimića kakva je „Spirala zločina", no za one koji vole istraživati drugačije diskurse i ugođaje ugodno iznenađenje stiže iz Novog Zelanda i to s jakim autorskim potpisom Jane Campion. Eto nam još jedno veliko filmsko ime u televizijskoj renesansi 21-og stoljeća.

Riječ je o mini-seriji  "Top of the Lake"  ("Povrh jezera") od sedam epizoda koja predstavlja povratak Jane Campion na rodni Novi Zeland, posljednji film koji je tamo snimila ujedno je i najpoznatiji, „Piano", za koji je dobila Oscara za scenarij. Također, tu je ponovno i Holly Hunter koja je također za „Piano" nagrađena Oscarom, za glavnu žensku ulogu

Serija počinje u jezeru pored gradića Laketop u južnom Novom Zelandu u kojem zatječemo 12-godišnju djevojčicu Tui koja je, za razliku od većine sličnih serija, živa, ali u petom mjesecu trudnoće. Očito, riječ je o pedofilskom silovanju,a slučaj dodjeljuju detektivki Robin Griffin (Elisabeth Moss koju znamo kao Peggy Olson iz „Momaka s Madisona") koja se zatekla u rodnom mjestu u posjetu majci oboljeloj od raka. Istraga o silovatelju uskoro postaje znatno kompliciranija jer djevojčica netragom nestaje, a potraga za njom prvo vodi na farmu njezina oca, okrutnog lokalnog narko bossa Matta Mitchama (Peter Mullan) koji sa svoja dva sina zlostavlja cijeli okrug.

Ljubiteljima žanra, osobito televizijskog trilera s jakim autorskim pečatom, ovo je sasvim dovoljno za opis serije kao kombinacije Lynchovog „Twin Peaksa" i danskog „Ubojstva", međutim „Top of the Lake" niti je toliko ovisna o centralnom kriminalističkom narativu, traženja počinitelja, kao što je slučaj s „Ubojstvom", niti toliko bizarno razvedena kao „Twin Peaks", već kao da fino miksa ova dva suprotstavljena pristupa.

Cijeli tekst o seriji „Povrh jezera" možete pročitati na filmskom portalu Nemilosrdni gadovi.

http://nemilosrdnigadovi.com/top-of-the-lake-recenzija/

05.06.2014. 10:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh