« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
LOŠE ...

Djeca u Hrvatskoj medijski su totalno nepismena

Obrazovni sustav ne posvećuje dovoljno sadržaja ovoj temi, a djeca već u vrtiću koriste internet, što sve može imati vrlo ozbiljne posljedice

Na internetu su od vrtića, a pojma nemaju što rade
Na internetu su od vrtića, a pojma nemaju što rade (Arhiva)
Više o

Medijska pismenost

,

djeca

Djeca u Hrvatskoj medijski su potpuno nepismena. Svjesni su toga u Ministarstvu obrazovanja i u Ministarstvu unutarnjih poslova i u HAKOM-u. Zato su danas prezentirali brođuru koja će doći na adrese svih osnovnih škola diljem države.

Roditelji još nisu u potpunosti usvojili važnost zaštite djece na internetu. Obrazovni sustav ne posvećuje dovoljno sadržaja ovoj temi, a djeca već u vrtiću koriste internet. "Kurikularna reforma zaista je pravi trenutak da vide koliko je važna medijska pismenost. Problem reforme je što mi neammo paralelne programe za učenike. Nema smisla reforma bez kapaciteta učitelja", kazao je Igor Kanižaj, profesor s Fakulteta političkih znanosti.

50 posto djece provodi vrijeme na društvenim mrežama za vrijeme nastave. Dnevno 96 posto djece provede od 60 do 240 minuta na internetu. Profil na društvenim mrežama ima 93 posto djece, a jedna petina njih primila je uvredljive poruke.

MUP je izrazio zabrinutost obzirom na to da je zabilježen porast kaznenih djela dječje pornografije. Čak 30 posto maloljetnika spremno je na susret s nepoznatom osobom koje su ih kontaktirale putem društvenih mreža. Medijsko opismenjavanje nužan je korak u odrastanju generacije 21. stoljeća.

01.12.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh