« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
PROMIJENITE TO!

Djeca su tetošena, ali i fizički potpuno zapuštena

Devedeset minuta tjelesnog na tjedan mnogim je osnovnoškolcima jedina fizička aktivnost, pa se umjesto 60 sportom bave manje od pet minuta na dan

Djeca su za računalima umjesto vani
Djeca su za računalima umjesto vani (Arhiva)
Više o

djeca

,

tjelesni odgoj

,

fizičke aktivnosti

Djeca se sve više odgajaju pod staklenim zvonom, pazi se na njih više nego ikad, no posljedice nisu baš onakve kakve bismo željeli - postaju pravi invalidi zbog potpunog nedostatka fizičkih aktivnosti.

Naime, većini osnovnoškolaca su dva sata tjelesnog tjedno jedina fizička aktivnost kojom se bave u životu, što znači da se sportskim aktivnostima bave prosječno pet minuta dnevno, umjesto preporučenih - šedeset!

"Njihova tijela se prilagođavaju ležanju i sjedenju, a ne kretanju i zbog toga se svi loše drže, što na kraju vodi u deformacije i bolesti", pojašnjava profesor fizičke kulture Zvonimir Malnar. Kao što su pognutost, pretilost i tromost. 

Zadnjih desetak godina potpuno smo promijenili navike, tvrde kineziolozi. Djecu upisujemo na sport kako ne bi bili na ulici, no ni ulica, kažu, nije najveće zlo.

"Imate djece koja treniraju i po jedan-dva sporta, ali specifičnost ove današnje generacije je u tome što su oni praktično veći dio dana potpuno pasivni", rekao je spec. sportske medicine Vladimir Ivančev. 

Rezultati su porazni. 2010. učenici bi za šest minuta pretrčali oko 1400 metara, samo četiri godine kasnije u isto vrijeme pretrče čak 150 metara manje.

"Njima se pokret svodi na jedan ili dva klika na touch screenu, na joystick i to je sve. Oni gube finu motoriku. Ja sam uvjeren da su profesori primijetili i lošiji rukopis te djece", kaže Ivančev. 

A ni stariji im ne pružaju baš dobar primjer. Naime, čak 65 posto Hrvata ne vježba nikako ili nedovoljno, dok to u ostatku Europe čini 59 posto odraslih.

Stoga, tenisice na noge sebi i klincima i svi na svježi zrak!

18.11.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh