« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
PRIRODA DAJE

Djeca rođena prirodnim putem imaju viši IQ

Izgleda da trauma rođenja prirodno djeci daje više posebnih bjelančevina koje pomažu razvoju inteligencije

Prirodan porod diže IQ bebe
Prirodan porod diže IQ bebe (Arhiva)
Više o

carski rez

,

inteligencija

,

rizici

,

opasnosti

,

prirodan porod

Dileme o načinu rađanja prisutne su godinama, razlike između prirodnog poroda i carskog reza detaljno se proučavaju i svaka od njih ima svoje dobre i loše strane. No, jedan argument koji su pronašli znanstvenici sa Sveučilišta Yale mogao bi biti ključan za odluku u korist prirodnog poroda. 

Naime, rezultati istraživanja pokazali su da bebe koje su rođene prirodnim putem imaju veći IQ od djece rođene carskim rezom. Izgleda da rođenje prirodnim putem daje više posebnih bjelančevina u mozgu koje pomažu razvoju inteligencije tijekom odrastanja. 

Povišene razine bjelančevine UCP2 pomaže razvoju kratkoročnog i dugoročnog pamćenja, koji se smatraju glavnim komponentama kvocijenta inteligencije tijekom odrastanja. Znanstvenici su do ovog zaključka došli promatranjem hipokampusa, dijela mozga koji ima vodeću ulogu u pamćenju kod miševa koji su rođeni carskim rezom ili prirodnim putem.

Istraživanje je objavljeno u trenutku kad je carski rez, koji se inače izvodi kod gotovo četvrtine poroda, došao na udar kritike zbog rizika od unutarnjeg krvanrenja i mogućih problema s plodnošću u budućnosti.

10.08.2012. 10:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh