« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
NEMJERLJIVO

Đapić osudio Josipovićev odlazak u Republiku Srpsku

Anto Đapić smatra da je predsjednikova politika nedopustiva i da se stavio u službu srpske politike kako bi izjednačio krivnju u ratu

Anto Đapić Ivo Josipović
Anto Đapić Ivo Josipović (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Anto Đapić

,

Ivo Josipović

,

tropska oluja Yasi

Počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić osudio je u subotu odlazak hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u Republiku Srpsku kazavši da se stavio u službu srpske politike time što je posjetio mjesta stradanja sva tri naroda te da je tako izjednačio krivnju u proteklom ratu.

"Takva politika u kojoj sudjeluje predsjednik RH predstavlja nedopustivo ponašanje i stavio se u službu srpske politike da bi izjednačio krivnju u proteklom ratu", rekao je Đapić na konferenciji za novinare HSP-a BiH u Mostaru.

Rekao je da se zbog toga Josipović često susreće sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem te da je dolaskom u Republiku Srpsku potvrdio legalitet ove tvorevine iz koje je prognan najveći broj Hrvata i Bošnjaka u proteklom ratu.

Dodao je da svu odgovornost za protekle ratove i probleme snosi Beograd a da Josipović pokušava prekrojiti povijest izjednačavanjem "navodnih srpskih žrtava u Sijekovcu" s više tisuća ubijenih nevinih hrvatskih i bošnjačkih civila u prijedorskoj općini.

"Izletima u BiH (Josipović) je nanio nemjerljivu štetu Hrvatima u BiH i Hrvatskoj. Ispada da je po Josipoviću hrvatska država učinila ono što ni Haaški sud nije uspio nametnuti kao tezu, da je bila agresor u BiH. To je nažalost učinio predsjednik Josipović", ocijenio je Đapić.

Počasni predsjednik HSP-a potvrdio je i kako prihvaća ponudu čelništva HSP-a BiH da ga kandidira za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Spreman sam prihvatiti tu ponudu kao čast i obvezu. No, postigne li HSP BiH dogovor s drugim hrvatskim strankama u BiH o drugoj osobi kao zajedničkom kandidatu za hrvatskog člana BiH Predsjedništva, ja ću biti sretan i to će biti bolje rješenje", rekao je Đapić.

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić rekao je kako sestrinska stranka u Hrvatskoj u cijelosti podupire ovu stranku. On je osudio sporazum HDZ-a i SDP-a u Hrvatskoj oko promjena načina glasovanja za hrvatski Sabor u dijaspori.

"Sporazum stavlja Hrvate u BiH u neravnopravan položaj prema drugim hrvatskim državljanima. Hrvati u BiH su poniženi i fizički onemogućeni glasovati", rekao je Jurišić.

Jurišić je kazao da saborski zastupnici izabrani u 11. Izbornoj jedinici nisu dobro zastupali dijasporu, no da zbog te činjenice ne treba kazniti Hrvate izvan Hrvatske. (hina/metro-portal)

05.06.2010. 16:17:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh