« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SANKT PETERBURG

Divovski puževi u službi okoliša, mjere onečišćenost zraka

Tri afrička puža vrste Achatina opremljena su uređajima s optičkim vlaknom kojim se kontroliraju otkucaji njihovih srca i njihova motorička aktivnost

Kućica puža vrste Achatina
Kućica puža vrste Achatina (Wikipedia)
Više o

Rusija

,

Sankt Peterburg

,

okoliš

,

puževi

,

achatina puž

Šest divovskih puževa postavljenih u krugu stanice za pročišćavanje vode u Sankt Peterburgu mjeri onečišćenost zraka, objavilo je u utorak društvo Vodokanal iz drugog po veličini ruskoga grada, piše Hina. Tri afrička puža vrste Achatina opremljena su uređajima s optičkim vlaknom kojim se kontroliraju otkucaji njihovih srca i njihova motorička aktivnost. Puževi udišu zrak i dim što ga ispuštaju tvornice.

Tri druga puža opremljena su jednakim uređajem, ali udišu zrak bez dima i njihovi se otkucaji srca uspoređuju s puževima izloženima tvorničkom dimu. Puževi, kojih duljina može doseći 20 centimetara, izabrani su za mjerenje jer udišu plućima, kao ljudi, a imaju i takvu kućicu da se o nju oprema može učvrstiti bez straha da će je oštetiti. Što je zrak onečišćeniji, to su ubrzaniji otkucaji srca i disanje puževa, objasnilo je društvo koje mjerenje provodi primjenjujući jedinstvenu tehnologiju koju je izradila Akademija ruskih znanosti. S obzirom da su puževi spori, promatranje je lakše, objasnilo je društvo Vodokanal koje se od 2005. koristi crvima za nadzor kakvoće vode iz rijeke Neve.

18.01.2011. 18:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh