« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
skupi izgredi

Divljaštva na stadionima koštaju nas preko 2 milijuna eura

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa predstavljen je program protiv nasilja na sportskim terenima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Elvir Tabaković/CROPIX)
Više o

huligani

,

divljanje navijača

,

navijački izgredi

,

program protiv nasilja na stadionima

U sklopu programa prevencije ovisnosti i nasilja na športskim terenima, nadležno Ministarstvo predstavilo je projekt koji će se provoditi u hrvatskim školama.

Elektronički zapis sa stručnim materijalima, primjerima dobre prakse i likovnim radovima učenika bit će proslijeđen svim odgojno-obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj.

Đurđa Adlešič, kao suautorica Zakona o sprječavanju nasilja na stadionima, podsjetila je pak kako je u posljednjih pet godina na našim stadionima podneseno oko 8520 prekršajnih prijava protiv navijača, 362 osobe su ozlijeđene, a u intervencijama je ozlijeđen i 71 policijski službenik.

Materijalna šteta je također golema - oštećena su 46 automobila, 35 službenih vozila MUP-a, 166 osobnih automobila i 36 tramvaja.

"Zbog divljaštva na stadionima morali smo platiti i više od dva milijuna eura kazne, a taj novac mogli smo utrošiti na uređenje stadiona i športskih terena", rekla je Adlešić.

Potpredsjednica Vlade smatra izuzetno važnim što smo zakon protiv nasilja na stadionima donijeli prije nego što su se i kod nas počele događati tragedije kao u nekim susjednim zemljama. O učincima toga zakona, donesenog u travnju, moći će se, kaže, govoriti već krajem godine.

"Svjesni smo toga kako dugoročno i učinkovito rješenje nipošto nije represija, već odgoj i edukacija", rekla je, pozdravivši projekt uvođenja nove kulture na stadione koji su pripremili Ministarstvo obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje. (hina/metro-portal)

06.10.2009. 13:33:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh