« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
DO FLORIDE?

Dio naftne mrlje ušao u Golfsku struju

Ravnatelj NOAA Jane Lubchenco ocijenio je da bi nafta nošena strujom mogla doći do Floridskog tjesnaca za 8-10 dana

(Getty Images)
Više o

Meksički zaljev

,

naftna mrlja

,

golfska struja

Američka uprava za oceane i atmosferu (NOAA) objavila je u srijedu da je "mali dio" naftne mrlje iz bušotine Deepwater Horizon dosegao morsku struju koja je dio Golfske struje i mogla bi naftu prenijeti u Atlantski ocean.

Objava je uslijedila dan nakon što je agencija objavila da se nafta iz mrlje, nastale nakon potonuća platforme Deepwater Horizon 21. travnja, kreće prema tzv. Struji petlje, koja je dio veće Golfske struje.

Struja petlje je područje tople vode koja dolazi iz Karipskog mora, a uz meksički poluotok Yucatan ulazi u zaljev. Tada zaokreće istočno preko Meksičkog zaljeva a zatim nastavlja južno prema zapadnoj obali Floride. Na kraju prolazi kroz Floridski tjesnac kao Golfska struja i nastavlja sjeverno u Atlantik uz Istočnu obalu SAD-a.

Ako nafta uđe u struju, vjetar s mora mogao bi je dovesti do obale Floride, rekao je Lubchenco. Isparavanje i prirodna disperzija značajno će smanjit volumen nafte u struju, mijenjajući prirodu sirove nafte i pretvarajući je uglavnom u tzv. tar kugle, dodao je Lubchenco.

NOAA je objavila u srijedu da "nafta može uhvaćena u krug u sredini zaljeva, te da je struja na mora nužno odnijeti kroz Floridski tjesnac". (hina/metro-portal)

20.05.2010. 08:23:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh