« Nogomet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Dinamo izgubio proljeće u Europi

Težak teren i niska temperatura nisu ugasili žar, ali Saenko je

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/CROPIX)
Više o

Liga UEFA

,

Dinamo Spartak

,

tablica skupina D

,

Dinamo izgubio od Spartaka

Nogometaši zagrebačkog Dinama još će neko vrijeme čekati "europsko proljeće". U susretu D skupine Kupa Uefa "modri" su u Maksimiru izgubili od moskovskog Spartaka 0:1 i tako posve smanjili izglede za plasman u drugi krug čime bi nakon 38 godina čekanja prezimili u Europi. Pogodak odluke postigao je Saenko u 75. minuti utakmice.

Nakon tri odigrana susreta Dinamo ima tri boda, a do konca natjecanja ga očekuje gostovanje protiv Udinesea. Na prvom mjestu skupine su Udinese i Tottenham sa po šest bodova, Spartak i Dinamo imaju po tri, no Rusi imaju daleko bolju razliku pogodaka, dok je na začelju NEC bez bodova.

DINAMO - SPARTAK 0:1

ZAGREB. Stadion Maksimir - 12.000 gledatelja; Sudac: Thorsten Kinhofer (Njemačka);

Strijelci: 0:1 Saenko (75)

Žuti kartoni: Vrdoljak, Bišćan, Mandžukić / Paršivljuk, Kovač, Saenko

Crveni kartoni: -

DINAMO: Butina - Lovren (od 69. Etto), Drpić, Bišćan, Hrgović - Badelj, Vrdoljak - Mikić, Morales (od 40. Balaban), Ibanez (od 80. Sammir) - Mandžukić. Trener: Marijan Vlak

SPARTAK: Pletikosa - Paršivljuk, Jiranek, Fathi, Rodriguez - Kovalčuk, Kovač - Baženov (od 84. Zotov), Pavlenko (od 78. Grigorijev), Saenko - Prudnjikov (od 59. Malojan). Trener: Michael Laudrup

Promjena za kormilom hrvatskog prvaka očito nije urodila plodom. Dinamo je u tko znat kojoj "povijesnoj utakmici" ponovo razočarao i tako po svemu sudeći ostao bez plasmana u drugi krug. Dinamo je posljednju proljetnu utakmicu u Europi odigrao u ožujku 1970. godine protiv Schalkea.

Od tada bezuspješno 38 godina pokušava dočekati "Božić u Europi" no nikako ne uspijeva. Ovoga puta su ih milimetri dijelili od velikog uspjeha, točnije pobjeda protiv Spartaka jer je prijašnjih godina šest bodova bila garancija prolaza. U zadnjih pet sezona tek je jedan slučaj da se sa šest bodova ispalo.

Dinamo je otvorio utakmicu motivirano i hrabro, međutim Rusi su odlično stajali na terenu i u nisu dozvolili igračima hrvatskog prvaka da se razmašu. Gosti su bili odlično organizirani i čvrsti i u prvom dijelu nismo vidjeli mnogo prilika. Najbolju je imao Mandžukić u 21. minuti kada je nakon sjajne dijagonale Ibaneza izbio sam ispred Pletikose.

Nažalost, premda je loptu savršeno primio loše je pucao i prebacio je ruska vratar. Pet minuta kasnije polupriliku je imao i Morales no loše je pucao s ruba kaznenog prostora. Spartak je tijekom prvog dijela samo jednom ozbiljnije ugrozio Butinu, no Baženov je pucao pored gola.

Prvi potez Vlak je povukao već u 40. minuti kada je umjesto Moralesa u igru uvrstio Boška Balabana kako bi načinio dodatan pritisak na zadnju liniju suparnika. U drugom dijelu Dinamo je nastavio pritiskati Spartakovu obranu, no bez izrazitih prilika. Posebno je bio raspoložen Ibanez kojeg je Vlak gurnuo u veznu liniju što se pokazalo odličnim potezom.

U 70. minuti umjesto Lovrena je ušao napadački mnogo opasniji Etto, no Rusi su i dalje kvalitetno blokirali sve pokušaje zagrebačkog sastava. kada se već činilo kako bi Dinamo ipak mogao probiti ruski zid, stigao je šok za maksimirske tribine. Spartak je iz jedne poluprilike došao do vodstva. Dinamova obrana nije raščistila jednu loptu koja se odbila do Saenka koji sa 12-13 metara svladao Butinu.

Nakon postignutog pogotka trener ruskog sastava Danac Michael Laudrup je "zatvorio" utakmicu i Dinamo nije pomogla niti treća izmjena. U 80. minuti umjesto ozlijeđenog Ibaneza ušao je Sammir, a Dinamo je u samoj završnici imao dvije odlične prilike, no Pletikosa je odlično reagirao na udarce Hrgovića i Bišćana.

Dinamo je ovim porazom izglede za prolaz u drugi krug Kupa Uefa smanjio na minimum. Sada u zadnjem kolu mora osvojiti bod ili slaviti u Udinama protiv Udinesea i čekati rasplet ostalih rezultata u skupini.

Ostali rezultati:

NEC Nijmegen - Tottenham 0:1 (0:1)

DINAMO - Spartak Moskva 0:1 (0:0)

LJESTVICA:

1. Tottenham 3 2 0 1 5:2 6
2. Udinese 2 2 0 0 4:1 6
3. Spartak 2 1 0 1 2:2 3
4. DINAMO 3 1 0 2 3:7 3
5. NEC Nijmegen 2 0 0 2 2:4 0

27.11.2008. 22:53:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh