« Nogomet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Nogomet

Detektorom laži protiv dopinga

Da se detektor laži može koristiti i na nogometnim terenima dokazao je talijanski prvoligaš Siena koja svoje igrače kratko testira prije dolaska u klub

logo Siene
logo Siene (Corbis)
Više o

Siena

,

talijanski nogomet

,

detektor laži

,

doping kontrola

Talijanski nogometni prvoligaš Siena odlučio je uvesti nove mjere u borbi protiv dopinga, pa će se tako igraći toga kluba odsada morati podvrgnuti detektoru laži kako bi dokazali da nisu koristili nedopuštena sredstva.

U Sieni koriste aparat kojega je programirao profesor sa Sveučilišta u Padovi Giuseppe Sartori, a voljni su ga ponuditi i svim drugima koji su zainteresirani.

"Koristili smo poligraf na igračima s kojima pregovaramo u vezi dolaska u klub. Za sada smo ga koristili samo za potrebe našega kluba, ali smatramo da je vrijeme da ga ponudio i drugim klubovima, ali i osiguravajućim tvrtkama", kazao je liječnik Siene Umberto Zerbini.

"Ukoliko neki igrač bude pozitivan na dopinškoj kontroli, tada klub trpi financijsku štetu zbog gubitka sponzora, ali i sportsku jer se izostanak dopingiranog igrača može negativno odraziti na rezultate", dodao je Zerbini.

Čitavo ispitivanje traje oko 15 minuta tijekom kojih se igraču postavi 70-ak pitanja, te se promatra aktivnost mozga i određuje jesu li dati odgovori istiniti.

Izvor: Hina

14.08.2009. 19:47:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh