« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
HLOVERKA NOVAK-SRZIĆ:

Denis Kuljiš laže, nisam počasna bojnica HV-a

Nikada nisam bila pripadnica niti jedne obavještajne službe, a na tribini HND-a 3. studenoga primjenjene su 'udbaške' metode

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

HND

,

Hloverka Novak Srzić

,

Denis Kuljiš

,

Zdenko Duka

,

kleveta

Urednica Informativnog programa HTV-a Hloverke Novak-Srzić reagirala je danas na prekjučerašnju izjavu novinara Denisa Kuljiša, istaknuvši kako je "teška laž" Kulišova tvrdnja da je ona počasna bojnica Hrvatske vojske, te da je riječ o kleveti.

Urednica Novak-Srzić u priopćenju je naglasila kako je Denis Kuljiš iznio teške uvrede i klevete na njen račun na tribini održanoj prije dva dana, 3. studenoga, u Hrvatskom novinarskom društvu, te da je zgrožena nekolegijalnim i nehumanim medijskim napadom na nju.

Na spomenutoj je tribini Kuljiš ustvrdio kako je "neprihvatljivo da osoba koja je djelovala ili koja još djeluje u kontraobavještajnoj službi s počasnim činom bojnice, obnaša funkciju na javnoj televiziji."

"Ovim putem izjavljujem da nikad nisam bila pripadnik niti jedne kontraobavještajne ili obavještajne službe te da su upravo te njihove metode, primijenjene na tribini HND-a, obavještajno i 'udbaški' smišljene da me napadnu i oblate. Teška je laž tvrdnja Denisa Kuljiša da sam počasna bojnica HV-a, o čemu vam u prilogu dostavljam očitovanje Ministarstva obrane", navodi u priopćenju urednica Informativnog programa HTV-a Novak-Srzić.

Također podsjeća kako je istina da je 1995. g. odlikovana Redom Danice Hrvatske u većoj skupini novinara i kulturnih djelatnika, u kojoj su među ostalim, odlikovani i Mirko Galić, Jadranka Kosor, Maja Sever, Silvana Menđušić, Neda Ritz i mnogi drugi".

Urednica Novak-Srzić najavila je kako će "zaštitu od kleveta Denisa Kuljiša potražiti pred sudom", no, kako je dodala, najviše ju je pogodilo što su "u tom klevetanju aktivno sudjelovali njeni kolege iz Hrvatskog novinarskog društva".

"U svojoj dugogodišnjoj novinarskoj praksi doživjela sam svašta, ali nisam se nadala da će predsjednik strukovne organizacije HND-a čije sam skupštine član, organizirati moj javni linč. Tim više što je Zdenko Duka kao egzekutore doveo osobe koje nisu članovi HND-a, ili su iz društva izbačeni", Hloverka Novak-SrzićTakođer u priopćenju navodi kako je "javnosti poznato da je Denis Kuljiš pravomoćno osuđen zbog krivotvorenja dokumenata te da je u više navrata sudski kažnjavan zbog klevetanja. Predsjednik HND-a Zdenko Duka je u potpunosti prihvatio iznesene laži te ih, prema medijskim izvještajima, uklopio u zaključke održane tribine. Duka je time dokazao kako mu je osobni interes iznad načela i pravila struke, te ovim putem od nadležnih tijela HND-a zahtijevam pokretanje postupka utvrđivanja njegove odgovornosti", stoji u reagiranju urednice Informativnog programa HTV-a Hloverke Novak-Srzić.

U priopćenju iz Ministarstva obrane RH, koje je Novak-Srzić uputila javnosti, navodi se kako je "uvidom u IS-PU i arhiv Personalne službe MORH-a utvrđeno da je Ured pomoćnika ministra obrane za sigurnost aktom od 12. svibnja 1997. g. dostavio prijedlog za dodjelu čina OSRH - počasni bojnik za Hloverku Srzić-Novak.

Prijedlog Odluke o dodjeli počasnog čina OSRH od 14. svibnja 1997. g., kojim se predlaže dodjela počasnog čina bojnika Hloverki Srzić-Novak, proslijeđen je aktom Personalne uprave MORH-a, od 21. svibnja 1997. g., Vojnom kabinetu Ureda Predsjednika na nadležno postupanje".

"Vojni kabinet Ureda Predsjednika HR Personalnoj upravi MORH-a nije dostavio Odluku o dodjeli počasnog čina bojnika Hloverki Novak-Srzić, a ni povratnu informaciju da li joj je dodijeljen (ili nije dodijeljen) predloženi čin.

Po evidenciji Personalne službe MORH-a Hloverka Novak-Srzić nema čin Oružanih snaga RH", navode iz Ministarstva obrane RH. (hina/metro-portal)

05.11.2009. 20:44:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh