« Fun
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Dekan ljubljanskog fakulteta propisao dubinu dekoltea

Na fakultetu strojarstva propisana stroga pravila odijevanja za studente

Fotografija vijesti
Više o

dress code

,

dekolte

,

pravilnik o odijevanju

,

Jože Duhovnik

Studentice i studenti fakulteta strojarstva u Ljubljani moraju na obranu diplomskog rada dolaziti u skladu s propisima odijevanja koje je nedavno propisao konzervativni dekan Jože Duhovnik.

Novi propis, među ostalim, djevojkama zabranjuje pretjeranu uporabu šminke, parfema i nakita, propisuje doličnu dimenziju dekoltea, dok se muški kandidati pred ispitnom komisijom moraju pojaviti u klasičnom odijelu tamnih boja, s obveznom kravatom.

To je već izazvalo polemike i negodovanje dijela studentske populacije, te zajedljive primjedbe na račun dekana o tome da njegovo prezime (duhovnik na slovenskom znači svećenik) i stranka s kojom je nedavno konkurirao na parlamentarnim izborima (Kršćanski demokrati Slovenije) svjedoče o njegovu duhovnu svjetonazoru.

"Slažem se da i odijelom iskazujemo poštovanje prema ustanovi, ali mislim da je pretjerivanje fakultetskim pravilnikom do potankosti regulirati i ograničavati stil odijevanja", izjavio je za ljubljanski dnevnik "Žurnal" predsjednik studentske organizacije Sveučilišta u Ljubljani Tomaž Černe, dodajući da konzervativni dekan na svoju ruku ograničava akademsku slobodu.

Duhovnik je pak izjavio da će ustrajati da se na obranu diplome i dalje ne puštaju kandidatkinje i kandidati koji nisu odjeveni sukladno propisu te kako smatra da bi iste mjere trebali poduzeti i drugi fakulteti u Sloveniji jer takav običaj postoji i na sveučilištima u Europskoj uniji i svijetu.

"Ozloglašeni" pravilnik najviše kritizira oko sedam posto studentica, koliko ih je upisano na fakultetu strojarstva, jer od njih, primjerice, traži da i u ljetnim rokovima ne smiju imati gole noge bez čarapa, nego se pred profesorima smiju pojavljivati u zatvorenim haljinama i kostimima te cipelama koje ne otkrivaju stopalo.

07.10.2008. 12:26:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh