« Skijanje
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
streif

Defago za povijest, Natku i Ivici bodovi

Natku Zrnčić - Dimu je greška pred ciljem oduzela postolje u spustu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Kitzbühel

,

Streif

,

Kitzbuhel spust Streif

,

Didier Defago

,

Ivica Kostelić spust

Švicarac Didier Defago upisao se u povijest kao tek dvanaesti skijaš koji je u jednoj sezoni slavio na dva najprestižnija spusta u Svjetskom kupu u Wengenu i Kitzbuhelu.

Zanimljivo, Defago je u karijeri upisao tek tri pobjede u Svjetskom kupu, od čega dvije ove godine, dok je prvu ostvario 2002. godine u superveleslalomu u Val Gardeni. "Oduvijek sam sanjao o pobjedi u Kitzbuhelu. Nema veće pobjede u Svjetskom kupu od ove," kazao je 31-godišnji Švicarac iz Morginsa.

Posljednji koji je prije Defagoa slavio na legendarnim stazama Lauberhorn i Streif bio je Austrijanac Stephan Eberharter 2003. godine.

Osim Defagoa i Eberhartera skijaški "Double" ostvarili su i Austrijanci Josef Strobl, Franz Klammer, Karl Schranz, Gerhard Nenning, Toni Sailer i Christian Pravda, Francuzi Jean-Claude Killy, Guy Perillat, Švicarci Roland Collombin i Franz Heinzer.

Defago je do treće pobjede u Svjetskom kupu i prve na najtežoj spustaškoj stazi u Svjetskom kupu došao s rezultatom 1:59.09 minuta ostavivši iza sebe dvojicu Austrijanaca Michaela Walchhofera (+0.17) i Klausa Kroella (+0.29).

Mladi hrvatski skijaš Natko Zrnčić-Dim bio je na korak do senzacije. Stazu je odvozio gotovo savršeno i čak je konkurirao za jednu od stepenica pobjedničkog postolja. Nakon pet prolaza je imao samo 34 stotinke sekunde zaostatka i u tom trenutku držao je četvrto mjesto. Nažalost, u samoj završnici je načinio jednu pogrešku zbog čega je pao na 23. mjesto sa 1.80 sekunde zaostatka. Ivica Kostelić je stazu prošao bez većih pogrešaka, no zbog nešto slabije vožnje u gornjem dijelu staze sakupio je 2.50 sekunde zaostatka, što je bilo dovoljno za 29. mjesto.

Današnja utrka ponovo nije prošla bez žrtava. Bilo je nekoliko padova, a najgore je prošao Amerikanac TJ Lanning koji je helikopterom prevezen u bolnicu, a prema prvim vijestima teže je ozlijedio koljeno i za njega je ova sezona završila.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa vodi i dalje vodi Austrijanac Benjamin Raich koji je danas zauzeo 12. mjesto. Raich vodi sa 660 bodova, 50 manje ima Norvežanin Aksel Lund Svindal, a treći je Švicarac Defago sa 595 bodova. Francuz Jean-Baptiste Grange je četvrti sa 576 bodova, dok je hrvatski skijaš Ivica Kostelić četvrti sa 559 bodova. Narko Zrnčić-Dim je sa današnjih osam bodova skočio na 61. mjesto sa 74 boda, a Dalibor Šamšal zauzima 117. mjesto sa 9 bodova.

U poretku spustaša vodeću poziciju je zadržao Walchhofer sa 310 bodova, drugi je Defago (298), a treću poziciju drže Miller (275) i Kroell (275).

24.01.2009. 14:42:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh