« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NOVA KRVOPROLIĆA

Darfur: Nastavljaju se krvavi sukobi

Dva arapska plemena su krajem lipnja prekinula sukobe, ali novi su počeli usred mjeseca ramazana

darfur
darfur (Getty Images)
Više o

Darfur

Dva velika arapska plemena u Darfuru koja su krajem lipnja prekinula neprijateljstvo, ovih su dana nastavila krvavi sukob, rekao je u utorak čelnik jednog plemena.

"Danas (utorak) i jučer Rezeigati (Rizeigati) su napali naša sela na zapadu pokrajine Kassa. Ubili su 27 ljudi i ranili 13. Ranjenici su prevezeni u bolnicu u Kassu", rekao je Ezedin al-Mandil, vođa suparničkog plemena Miserije.

Grane arapskih plemena Rezeigata i Miserije od ožujka do lipnja bile su u žestokom sukobu na jugu i na zapadu Darfura, u kojemu je ubijeno više stotina ljudi. Dva plemena su 28. lipnja potpisala ugovor o pomirbi i tako zaustavila krvavi sukob.

Novi sukobi događaju se usred mjeseca ramazana, kada muslimansko stanovništvo Darfura održava dnevni post.

U utorak navečer ni predstavnik suparničkog plemena Rezeigata ni plave kacige u sastavu mirovnih snaga UN-a i Afričke unije (MINUAD) nisu mogli potvrditi te informacije.

Građanski rat u Darfuru, na zapadu Sudana, odnio je 300.000 života u zadnjih sedam godina, po procjeni UN-a, 10.000 po procjeni Khartuma, a 2,7 milijuna je moralo otići iz svog doma.

Sukobu pobunjeničkih i provladinih snaga postupno se pridružuju sve češći sukobi suparničkih arapskih plemena i razbojstva, od običnih krađa automobila do otmice stranaca. (hina/metro-portal)

18.08.2010. 07:19:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh