« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
Q'ART

DAR MAR program darivanja

Ovog prosinca zajednica Projekta Ilica: Q'ART darivati će svoje posjetitelje. Osim DARivanja bitno nam je i da MARimo za naše najosjetljivije skupine društva pa će tako svatko tko obiđe sve humanitarne udruge koje sudjeluju na festivalu dobiti poklon

DARMAR
DARMAR (Arhiva)
Više o

Projekt Ilica: Q'Art

,

DAR MAR

Ilica 18. prosinca od 9:30 do 15:30 od Frankopanske do Krajiške

Ovog prosinca će zajednica Projekta Ilica: Q'ART DARMARivati svoje posjetitelje. Osim DARivanja bitno nam je i da MARimo za naše najosjetljivije skupine društva pa će tako svatko tko obiđe sve humanitarne udruge koje sudjeluju na festivalu i sakupi sve žigove dobiti od nas DAR. Dođite, prošećite, upoznajte ljude koji istinski MARe za najslabije i budite dio DARMARivanja.

Kako bi sudjelovali u DARivanju trebate od 12. prosinca 2022. uzeti svoju karticu za žigove u dućanu Zagreb Crafts, Ilica 49, usput se upoznati s radom naših vrijednih obrtnika i na dan festivala obići sve humanitarne udruge na festivalu, čuti i vidjeti što oni rade za naše društvo i specifične osjetljive skupine, dobiti žig od njih i kada sakupite sve žigove možete otići nazad u Obrtnički prolaz, Ilica 49 po svoj DAR. DARovi su različiti jer sudjeluju svi iz naše male zajednice od dućana, izlagača, muzeja, umjetnika, OPG-ova pa vjerujemo da će svi ostati ugodno iznenađeni.

Suosjećanje, kvaliteta i smislenost važne su komponente održivog razvoja. Samo takav razvoj garancija je budućnosti kakvu priželjkujemo za sebe i za generacije koje dolaze. Mislimo globalno, Projektom Ilica: Q'ART djelujemo lokalno. Umjetnošću povezujemo zajednicu jer Umjetnost nema alternativu. Uključivost i partnerstvo vidimo kao jedini pravi put.  Put kreacije i realizacije zajedničkih ciljeva.

Projekt je vođen temama i aktivnostima održivog razvoja te ih predstavlja javnosti kroz programe koji ukazuju na koji način kao zajednica, ali i kao pojedinci možemo doprinijeti održivosti. Osim konkretnih projektnih cjelina kao što su Second Hand revija koja se odvija uz potporu Zagrebačkog Holdinga i Čistoće, festival-akcija zajednice aktivno surađuje sa različitim humanitarnim akcijama i udrugama koje kroz našu platformu imaju priliku za direktnu komunikaciju i provođenje svojih aktivnosti. Zimsko izdanje festivala pod nazivom DAR MAR ponovo će realizirati reviju u suradnji s ULUPUH-om i Tekstilno tehnološkim fakultetom u kojoj će studenti TTF-a inspirirani ZIMSKIM SNOVIMA pripremiti modele od „napuštenih" i odbačenih odjevnih predmeta koje smo u suradnji sa zajednicom is Zagrebačkom Čistoćom i Zg Holdingom prikupili tijekom jeseni. Dio odjeće će biti proslijeđen u organizaciju Humana Nova gdje će se preoblikovati u neke nove predmete koji će također biti predstavljeni kroz reviju, a moći će ih se i kupiti na festivalu zajednice.

I ove godine projekt se odvija uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba, Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija, Zagrebačkog Holdinga, JANAF-a, te naših vjernih partnera Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Tekstilno tehnološkog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, Obrtničke komore Zagreb, ULUPUH-a i svih naših članova zajednice koje možete vidjeti i pratiti na našim društvenim mrežama.

Pratite nas kroz medije, društvene mreže i putem naše Internet stranice www.projektilica.com jer uskoro objavljujemo i cijeli program za DAR MAR.

  

I informacije za sve one koji još uvijek ne znaju što je Projekt Ilica: Q'ART.

Projekt Ilica: Q'ART je kolektivni multidisciplinarni projekt-akcija koji kroz društvene prakse, akcionizam, community art i public art postaje pokretač društvenog, ekološkog, estetskog i poetskog angažmana, a pokrenuli su ga umjetnici Ivana Nikolić i Aleksandar Battista Ilić. Projekt je započeo 2000. godine, a u ovoj aktivnoj festivalskoj formi se odvija već šestu godinu za redom i bavi se transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice. Glavna je tema i umjetnički koncept projekta „ODRŽIVA BUDUĆNOST" i sve umjetničke, socijalne i društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode, suosjećanja, kvalitete i dostojanstvenosti života, poštujući zajednicu i prirodu, kroz umjetničku percepciju, očuvanje ljudskosti i pravednosti prema prirodi. Ključna pitanja koja si Ivana i Aleksandar postavljaju su: Kako se odnosimo prema prirodi? Kako se odnosimo prema društvu? Kako se odnosimo prema planeti Zemlji? Kako se odnosimo prema čovjeku? Kvaliteta života u zajednici ovisi upravo o tim odnosima. Kultura je ta koja sliku društva uvijek prikazuje realno. Njena najdublja i najznačajnija svrha da ukazuje na ono što pojedinac i društvo nose kao potencijal, kao sjeme koje kroz njegovanje urbane zajednice može procvasti ili uvenuti.

 

U programu DAR MARivanja sudjeluju:

HUMANITARNA UDRUGA FAJTER

HUMANITARNA UDRUGA FAJTER, za pomoć beskućnicima. Aktivnosti udruge su: humanitarni časopis Ulični Fajteri, humanitarne kreativne radionice, izložbe, poetske večeri, panel diskusije, podjela hrane, higijenskih potrepština i odjeće.

UDRUGA "SVITANJE"

Udruga "Svitanje" bavi se promocijom i zaštitom mentalnog zdravlja u zajednici za osobe oboljele od mentalnih poremećaja te razvija programe koji potiču socijalno uključivanje i zaštitu ljudskih prava. U tu svrhu udrugaa provodi niz različitih programa za rehabilitaciju osoba sa psihičkim bolestima kako bi im omogućila dostojanstven život, sa što više samostalnosti i optimalnom podrškom, kao i razvoj alternativnih oblika skrbi i prevencija institucionalizacije. Između ostalog, u "Svitanju" naši korisnici i članovi rado dolaze na naše art-radionice, radionice kuhanja i socijalnih vještina, na razne grupe samopomoći za osobe narušenog mentalnog zdravlja, kao što vole posjetiti i našu "Kafeteriju - Klub Svitanje" u sklopu Klinike za psihijatriju Vrapče. Naše su prostorije uvijek centar pozitivne energije i dobrog raspoloženja.

UDRUGA ONKO BEAUTY

Beauty radionice za onkološke pacijentice. Udruga Onko Beauty je usmjerena na pružanje podrške ženama kako bi se lakše nosile s vidljivim nuspojavama onkoloških terapija.

ZADRUGA HUMANA NOVA

Socijalna zadruga Humana Nova je neprofitno eko društveno poduzeće čija misija je poticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom te drugih društveno isključenih osoba kroz segment gospodarenja tekstilnim otpadom te odgovorne proizvodnje kvalitetnih tekstilnih proizvoda za domaće i strana tržišta. 

UDRUGA KORABLJA

Udruga Korablja iz zagrebačke Dubrave zajednica je u čijem su srcu odrasle osobe s intelektualnim teškoćama - osobe s Downovim sindromom, autizmom i drugim teškoćama. U našoj zajednici Arka vjerujemo da je svaka osoba vrijedna poštovanja neovisno o vrsti teškoće koju prolazi, a prijateljstvo nam je osnova svih aktivnosti. Podržite nas svojim prijateljstvom! :-)

UDRUGA MEOW ME

Pomoću nacrtanih maca spašavamo život onim napuštenim,bolesnima i ničijim mačkama! Naš je moto kad naiđemo na macu u potrebi: uzmi, izlječi,nahrani,udomi! Meow me o njima brine, svaki nam je život važan. Vama unikat,nama sredstva za veterinara!

Udruga Meow me, Danijela art

UDRUGA ŽIVOTNA LINIJA

Udruga Životna linija bori se za prevenciju suicida i depresije u RH. Zalažemo se za opći napredak mentalnog zdravlja i destigmatizaciju osoba koje pate od depresije ili bilo kojeg drugog oblika poteškoća s mentalnim zdravljem.

UDRUGA MARIJINI OBROCI

Marijini obroci imaju za cilj pružiti dnevni obrok kronično siromašnoj djeci i privući ih u učionice kako bi ujedno dobili obrazovanje. Globalno je prosječni trošak prehrane jednog djeteta kroz cijelu školsku godinu samo 132 kn, a gdje god je to moguće, Marijini obroci pripremaju se od lokalno uzgojene hrane čime se podupire lokalno gospodarstvo. Za mnogu su djecu Marijini obroci jedini obrok u danu. Zahvaljujući hrvatskim podupirateljima otvorene su 26 školske kuhinje u kojima svaki dan hrani više od 18 000 djece. 

UDRUGA KOLIBRIĆI

Udruga roditelja vitalno ugrožene djece s ciljem osiguravanja i poboljšavanja osnovnih životnih uvjeta. Većina naše djece ovisna je o 24-satnoj roditeljskoj skrbi i aparatima koji ih održavaju na životu. Udruga kroz humanitarne aktivnosti prikuplja sredstva potrebna za kupnju medicinskih pomagala, lijekova te pokriva troškove liječenja. Naš slogan je "I JA SAM DIJETE" , a njime Udruga nastoji javnosti približiti djecu Kolibriće i ukazati da se na prvom mjestu, ispred dijagnoza i aparata, nalazi dijete.

UDRUGA MERIDA

Merida je udruga za pomoć i unaprjeđenje života životinja, a bavi se udomljavanjem i educiranjem javnosti o psima, mačkama, kunićima i zamorčićima te pomaganjem drugim vrstama životinja ovisno o znanju i mogućnostima.

25.11.2022. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh