« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
BRAVO

Danska ukida sve mjere 10. rujna

Zahvaljujući dobroj procijepljenosti protiv covida-19, restriktivne mjere koje su u Danskoj još uvijek na snazi ukinut će se 10. rujna s obzirom na to da se bolest u toj državi više ne smatra "prijetnjom po društvo"

Danci drugi nakon Britanaca...
Danci drugi nakon Britanaca... (Arhiva)
Više o

Danska

,

pandemija

,

mjere

,

Covid-19

- Epidemija je pod kontrolom i možemo se pohvaliti rekordnom stopom cijepljenja. Zato ćemo 10. rujna moći odbaciti posebne restriktivne mjere koje smo morali uvesti u borbi protiv covida-19, rekao je ministar zdravstva Magnus Heunicke.

Podsjetio je da epidemija još nije završila, ali je istaknuo da danska vlada "neće oklijevati bude li trebalo brzo djelovati u slučaju da pandemija ponovno naruši temeljne funkcije društva".

U ožujku 2020. Danska je bila jedna od prvih zemalja koje su uvele režim djelomičnog zatvaranja. Zatvorila je škole i tvrtke čiji rad nije bio od ključne važnosti za funkcioniranje države. Nekoliko tjedana kasnije, nakon prvog ublažavanja uvedenih mjera danske su ih vlasti od kolovoza 2020. odlučile ponovno postupno pooštravati. Djelomični 'lockdown' uveden je za Božić.

Od tada se zemlja postupno ponovno otvara. U travnju su uvedene digitalne putovnice, čija je upotreba sada ograničena.

Dana 14. kolovoza obvezno nošenje maske u javnom je prijevozu ukinuto. Dotad je javni prijevoz bio jedino mjesto gdje su se maske morale nositi.

Obvezno pokazivanje zdravstvene knjižice u noćnim klubovima (koji se ponovno otvaraju 1. rujna) i na velikim okupljanjima od 10. rujna se ukida.

Otprije je planirano da se "coronapass" od 1. rujna više neće tražiti ni u restoranima, sportskim centrima niti pri odlasku kod frizera.

Od 5,8 milijuna stanovnika ove skandinavske zemlje protiv covida-19 ih je cijepljeno više od 70 posto.  

29.08.2021. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh