« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
DOSLJEDNO

Danica Ramljak postavila deset pitanja Ivi Josipoviću

Nakon što je zaskočila Josipovića na tribini u Sinu, Danica Ramljak i njemu je postavila deset pitanja koja nisu ništa lakša od onih za Kolindu

Danica Ramljak oznojit će i Josipovića
Danica Ramljak oznojit će i Josipovića (Arhiva)
Više o

Ivo Josipović

,

Danica Ramljak

,

deset pitanja

Danica Ramljak ne posustaje u propitivanju predsjedničkih kandidata, a nakon Kolinde Grabar-Kitarović na red je došao Ivo Josipović koji će se morati dobro oznojiti da smisli odgovore na njena, sada već tradicionalno neugodna pitanja.

Deset pitanja za predsjednika Ivu Josipovića prenosimo u cijelosti:

Poštovani Predsjedniče Josipović,

kako sam iznijela na Vašem predizbornom skupu u Sinju, prije nekoliko dana sam gospođi Kolindi Grabar Kitarović kao građanka ove zemlje postavila 10 pitanja. Mislim da svi skupa imamo pravo bolje upoznati njen rad i rezultate rada u SAD gdje je bila veleposlanica, a koji je hrvatskim građanima do sada poprilično nepoznat. Postavljanje pitanja predsjedničkim kandidatima tijekom kampanje uobičajena je praksa u civiliziranim zemljama, posebice SAD-u gdje sam zivjela i radila 25 godina. Za očekivati je da građani imaju priliku dobiti odgovore na trazena pitanja.

Politički dijalog je kao forma jednako važan kao sadržaj. U zemljama s kratkom demokratskom tradicijom možda i važniji. Na moje duboko iznenađenje Vasa protukandidatkinja do sada se oglušila na moja pitanja. Dobila sam samo javne napade i defamiranje. Još se nadam da demokratska razina političkog dijaloga koju sam očekivala nije izostala.

Kad se radi o sadržaju politike posebno su mi važni odnosi izmedju Hrvatske i SAD-a. Moja pitanja Vama fokusirana su uglavnom na taj odnos i to kroz područja vanjske, sigurnosne i ekonomske politike. Zbog toga Vas ljubazno molim da mi odgovorite na sljedeća pitanja:

1. Dojam je u javnosti i Vaši kritičari ističu da ste se u svom mandatu prečesto sastajali s čelnicima država u regiji, a premalo s liderima zemalja EU, SAD i ostatka svijeta. Kako to komentirate i zašto Vam je regija fokus?

2. Kako vidite status Hrvata u Bosni i Hercegovini i što ste kao Predsjednik poduzeli da u toj susjednoj zemlji njihov položaj bude zadovoljavajući? Podrzavate li reviziju Daytonskog sporazuma u kojem je SAD pod vodstvom predsjednika Clintona odigrao ključnu ulogu?

3. Što ste kao Predsjednik RH poduzeli da međunarodna zajednica nađe kvalitetno dugoročno rjesenje za BiH i koji je rezultat?

4. Koliko ste Vi i Vaši suradnici i na koji način aktivno radili da se ojačaju hrvatsko-američki odnosi, posebice na polju gospodarstva, zastite okolisa , znanosti i tehnologije?

5. Što je konkretni rezultat Vaše nedavne posjete SAD-u, susreta s podpredsjednikom SAD-a Bidenom u Washingtonu?

6. Zašto ste nakon razgovora s bivšim potpredsjednik SAD Al Gorom promijenili svoje stavove prema ekspolataciji nafte i plina u Jadranu? Jeste li ekonomske interese stavili ispred političke suradnje s Orahom i gospođom Mirelom Holy?

7. Mnogo je kritika na rad naše diplomacije. Što ste kao Predsjednik poduzeli da u diplomaciju odu kompetentni diplomati koji će adekvatno predstavljati Hrvatsku u svijetu?

8. Vodili ste u inozemstvo nekoliko gospodarskih delegacija. Koje zemlje ste posjetili i koji je konkretan rezultat a ne samo politička obećanja?

9. Sigurnosna politika i međunarodna borba protiv terorizma važno je područje za SAD i za Hrvatsku. Neugodno pitanje koje se s pravom ističe je pitanje je li Lex Perkovic poremetio inače tradicionalno dobre hrvatsko-njemačke odnose i na koji način ste Vi doprinijeli da se ti odnosi poprave?

10. Hrvatska je na samom europskom dnu po ulaganju u obrazovanje, znanost i tehnologiju, a SAD je vodeća sila upravo u tim područjima . Zašto ništa ne učimo od prijateljske zemlje i od naše snažne dijaspore?

BONUS PITANJE : I imam jedno dodatno pitanje koje izlazi iz fokusa hrvatsko-američkih odnosa, i pitanja vanjske politike, ali je teško, pa ću Vam ga postaviti kao bonus:

Zašto izbjegavate dati ocjenu rada Vlade Zorana Milanovića iako od Vas to traži gospođa Kitarović a naravno zanimalo bi i gradjane?

Srdačno zahvaljujem na Vašim odgovorima.

S poštovanjem,

dr. sc. Danica Ramljak

17.12.2014. 09:14:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh