« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
SJAJNO!

Danas se otvara obnovljeni Panamski kanal

U nedjelju (26.6.) se otvara Panamski kanal - nakon opsežne obnove. Kroz njega će moći ploviti daleko veći brodovi od dosadašnjih "Panamaca" - brodova koji su svojom veličinom jedva prolazili starim kanalom

Panamski kanal je obnovljen i proširen
Panamski kanal je obnovljen i proširen (Wikipedia)
Više o

obnova

,

Panamski kanal

,

otvaranje

,

Nikaragvanski kanal

Obnova je golem posao u kojem su dobro zaradili i Europljani. Konzorcij Grupo Unidos por el Canal (GUPC) koji je dobio koncesiju za obnovu kanala je uložio gotovo pet milijardi eura kako bi ga učinio prikladnijim za današnje brodove. Jer obnova je bila nužno potrebna: otvoren je još 1914. godine i mnogo toga je još bilo u upotrebi od prvih dana. Ali najveći problem je bila njegova širina i dubina tako da su njime mogli prolaziti samo brodovi koji su i dobili ime po tom kanalu - Panamax. A oni su mogli prevoziti najviše 5.000 standardnih kontejnera.

Posao proširenja nije bio lagan i čitav niz europskih tvrtki je tamo pokazalo što mogu: osim domaće tvrtke CUSA je tamo radio i španjolski Sacyr, talijanski Impregilo i belgijski Jan de Nul. Ove nedjelje će i službeno biti otvoren taj mamutski projekt Paname. Kroz njega će iz jednog u drugi ocean sada moći prolaziti brodovi gotovo trostrukog kapaciteta. A što su brodovi veći, veće su i pristojbe za prolaz - i brodarima se svakako to još uvijek više isplati nego slati brod oko čitave Južne Amerike.

Konačno i dobre vijesti iz Paname

Panamski mediji naveliko najavljuju dolazak više od 70 predsjednika država ili vlada i ova zemlja Središnje Amerike svakako žarko želi da iz nje odlaze i dobre vijesti. Jer već tjednima se o Panami govori samo kroz "Panamske dokumente", golemoj dokumentaciji koja je pokazala upravo gigantsku mrežu "pranja novca", bijega od poreznika i drugih sumnjivih poslova i koja se, preko jedne tvrtke u Panami prostirala doslovce po čitavom svijetu.

I Eduarda Machado više ne može slušati o tim "Panamskim dokumentima". Ona je stjuardesa i prije tog skandala je ponosno nosila bedž sa zastavom svoje domovine na reveru: "Bilo gdje da dođeš, odmah počinju s tom temom." Utoliko je čak prestala nositi tu oznaku Paname, ali sad je opet nosi: "Nadam se da će uskoro opet biti kao prije, da moju domovinu ljudi prije svega povezuju sa Panamskim kanalom i šeširom."

Manuel Benitez, zamjenik direktora uprave kanalom ACP nam objašnjava kako nisu imali izbora nego proširiti kanal. Brodovi su sve veći i širi, nose sve više tereta i trebaju "više vode pod kobilicom". Jer kako kaže; "naše mušterije su zapravo brodovi." A to znači da će već od ponedjeljka dnevno moći prolaziti stotinjak velikih brodova "Panamax II klase" što će donositi nove milijune dolara u blagajnu Paname.

Doduše, Panamski kanal možda više neće biti jedini način "presjeći" obje Amerike na putu iz Atlantika u Pacifik jer i Nikaragva planira gradnju svojeg kanala. On bi trebao biti još veći i širi - i što je osobito važno, mnogo bliži Sjedinjenim Američkim Državama jer je to i najvažniji pomorski put koji povezuje istočnu i zapadnu obalu SAD. U to je naravno umiješana i "velika politika", obzirom da iza Nikaragvanskog kanala stoje Kinezi. Ali taj kanal se još uvijek gradi - a Panamskim se već odavno i plovi.

Piše: Tobias Käufer/DW
26.06.2016. 13:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh