« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina
SRETNO, KLINCI!

Danas počinje državna matura, sretno!

Državna matura u ljetnom roku ove školske 2015./2016. godine u Hrvatskoj počet će u ponedjeljak, 6. lipnja u 9 sati ujutro ispitom iz biologije

Počinje polaganje državne mature
Počinje polaganje državne mature (Arhiva)
Više o

državna matura

,

raspored ispita

Državna matura u ljetnom roku ove školske 2015./2016. godine u Hrvatskoj počet će u ponedjeljak, 6. lipnja u 9 sati ujutro ispitom iz biologije, a u 14 sati nastavljena ispitom iz vjeronauka, ispiti će trajati do 27. lipnja kada će se polagati ispit iz glazbene umjetnosti, a za polaganje državne mature prijavilo se ukupno 39.600 učenika iz cijele Hrvatske.

Ispiti državne mature provodit će se do 27. lipnja u istim vremenskim terminima s početcima u 9 sati ujutro i u 14 sati ranoposlijepodne.

Tako će u utorak, 7. lipnja, prvi ispit biti iz likovne umjetnosti, a drugi iz geografije. Idući dan u srijedu, 8. lipnja ispiti su iz psihologije i informatike, u četvrtak, 9. lipnja iz fizike i povijesti. U petak, 10. lipnja, učenici će polagati ispite iz politike i gospodarstva te logike, a u ponedjeljak, 13. lipnja ispite iz kemije i sociologije.

Po rasporedu polaganja, utorak, 14. lipnja i srijeda, 15. lipnja, polagat će se ispiti iz hrvatskoga jezika. U utorak u 9 sati učenici će početi pisati esej iz hrvatskoga jezika, kako oni koji su prijavili višu - A razinu, tako i oni koji su prijavili osnovnu - B razinu, dok će u srijedu u 9 sati početi pisati test znanja hrvatskoga jezika - također na obje razine znanja, a u 14 sati održat će se ispit iz etike.

U četvrtak, 16. lipnja ujutro učenici će početi pisati eseje iz materinskih jezika nacionalnih manjina - češkoga, mađarskoga, srpskoga i talijanskoga jezika na obje razine - A i B, a u 14 sati, učenici, koji su to prijavili, pristupit će ispitu iz grčkoga jezika.

Dan nakon, u petak, 17. lipnja, učenici će ujutro početi pisati tekst iz materinskih jezika spomenutih nacionalnih manjina na obje razine, a u 14 sati učenici, koji su prijavili ispit iz latinskoga jezika, pristupit će polaganju ispita na A i B razini.

U tjednu koji počinje u ponedjeljak, 20. lipnja, učenici će početi polagati ispite iz stranih jezika - 20. lipnja talijanskoga na A i B razini, a istoga dana u 14 sati pristupit će ispitu iz filozofije.  Idućega dana u utorak, 21. lipnja, ujutro će početi ispiti iz engleskoga jezika, a poslijepodne iz španjolskoga jezika na obje razine - A i B. U četvrtak, 23. lipnja ujutro počet će ispiti iz matematike na A i B razini. Ispit iz njemačkoga jezika počet će u ponedjeljak, 24. lipnja na A i B razini, ujutro, a u 14 sati ispiti iz francuskoga jezika na obje razine znanja. Ispiti Državne mature u ljetnome ispitnom roku u školskoj godini 2015./2016. godini završit će u ponedjeljak, 27. lipnja, ispitom iz glazbene umjetnosti koji će početi ujutro.

Rezultati Državne mature bit će objavljeni u srijedu, 13. srpnja, rok za prigovore je 15. srpnja, konačni rezultati bit će objavljeni u ponedjeljak, 18. srpnja, a svjedodžbe će biti podijeljene u četvrtak, 21. srpnja.

Na državnu maturu prijavilo se 13.286 redovitih učenika iz gimnazija, iz strukovnih škola za polaganje državne mature prijavilo se 19.313 redovitih učenika, izvijestila je ravnateljica Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Maja Jukić na konferenciji za novinare 1. lipnja na kojoj je bilo riječi o polaganju državne mature.

Dodala je da je broj učenika otpriliki isti kao prošle školske godine i napomenula da je, kao i prošlih godina, najzastupljeniji izborni predmet fizika koji je prijavilo oko deset tisuća učenika, zatim biologija s prijavljenih 7700 učenika i politika i gospodarstvo za što se prijavilo 7000 učenika, dok najmane prijava ima za logiku, etiku i glazbeni.

Jukić je istaknula da su promijenjena pravila te da kandidati, koji bi bili uhvaćeni u prepisivanju, neće moći pristupiti polaganju državne mature u ovoj i slijedećoj školskoj godini, te podsjetila da je do sada vrijedilo da se kandidat uhvaćen u prepisivanju udalji samo s tog ispita. Po riječima ravnateljice Jukić, NCVVO je iskoordinirao suradnju s brojnim institucijama i školama, te pojačao nadzor nad ispitnim materijalima kako u njihovom sastavljanju tako i u distribuciji prema školama.

06.06.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh