« Hrvatska
objavljeno prije 3 mjeseca i 7 dana
ZDRAVLJE

Danas je Dan mimoza

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježava se 20. siječnja, a u tijeku je i Europski tjedan prevencije ove opasne, ali preventabilne bolesti

(Arhiva)
Više o

Dan mimoza

,

20. siječnja

Nekad su nam govorili da smo „osjetljive kao mimoze", i možda smo to uzele k srcu, ali danas znamo da u tome nema ništa pogrešno. Isto tako, znamo da su mimoze ne samo nježne, nego i jako otporne i izdržljive. Upravo zato postale su simbol borbe protiv raka vrata maternice, čiji se nacionalni dan - Dan mimoza - obilježava u subotu, 20. siječnja, i to po 17. put. Istovremeno, cijeli tjedan obilježava se Europski tjedan prevencije raka vrata maternice pa slobodno možemo reći da je cijeli siječanj posvećen ženskom zdravlju.

Iako je rak vrata maternice jedna od najčešće dijagnosticiranih malignih bolesti kod žena u Hrvatskoj, ujedno je i ona koja se može prevenirati zbog čega broj preživjelih i izliječenih svake godine raste. Tome prije svega doprinosi edukacija mladih žena o redovnim ginekološkim pregledima, odnosno obavljanju PAPA testa, jednom od najvažnijih prevencijskih pregleda u suvremenoj medicini.

Razlog tome je što je dokazano da rak vrata maternice u velikoj većini slučajeva - čak 99,7 % - uzrokovan infekcijom HPV-a, humanim papiloma virusom. Taj se virus otkriva upravo PAPA testom.

„Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno obavljati redovne ginekološke preglede koji uključuju PAPA test. Razlog je to što rak vrata maternice, kao i promjene koje mu prethode, često ne uzrokuju nikakve simptome", rekao je dr. Igor Srček iz centra ženskog zdravlja Poliklinike Mazalin.

Važan alat u sprečavanju zarazom i komplikacijama povezanih s HPV-om je i cijepljenje, koje je besplatno za sve učenice i učenike hrvatskih osnovnih i srednjih škola.

U Poliklinici Mazalin posebnu pažnju stavljamo na razgovor s pacijenticama prije i poslije pregleda, koji je važan kako bismo dobili cjelokupnu sliku o njima, kao i za stvaranje odnosa povjerenja. Posebno mlade djevojke ponekad se srame postaviti pitanje, kao što se srame doći na pregled koji bi im mogao doslovno spasiti život", kaže dr. Tihana Mazalin, ginekologinja i ravnateljica Poliklinike Mazalin, koja je prošle godine, deseti put zaredom, nagrađena certifikatom Najdoktor za izvrsnost.

Ove godine povodom nacionalnog Dana mimoza i Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice učinite najbolju stvar za svoje zdravlje i naručite se za ginekološki pregled. Povedite i najbolju prijateljicu, sestru, mamu, kći, nećakinju. Jer gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti, odnosno izliječiti zbog ranog otkrivanja, i to uz odgovorno spolno ponašanje, redovne ginekološke preglede i PAPA test te cijepljenjem.

Samo u Poliklinici Mazalin do kraja siječnja naručite se za pregled kod dr. Igora Srčeka i ostvarite 10 posto popusta na paket ginekološki pregled, PAPA test i ultrazvuk. Naručite se na info@poliklinika-mazalin.hr.

20.01.2024. 16:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh