« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
buna pučana

Dan graha i prosvjeda

Vruća predizborna kampanja dobila konkurenciju

Fotografija vijesti
Više o

Stegnite vi remen bando lopovska

,

zagreb-info

,

Međunarodni dan rada

,

prvi maj

,

prosvjed sindikati

,

prosvjed Trg

Kako će političari provesti današnji dan, svi znaju. No, kako će im biti uspješan ne ovisi o broju porcija graha koji će podijeliti gladnoj naciji, već o broju ljudi koji će se okupiti na prosvjednim skupovima koji će tražiti puno više.

Porcija graha, šnita kruha i gemišt uobičajena su dekoracija, uz pokoju stranačku zastavu i prigodne govore u kojima se radnici proglašavaju najboljima na svijetu i daju im se razna obećanja o boljoj budućnosti. Današnji dan počinje prosvjedom sindikata koji će se od 9 sati početi okupljati na Trgu bana Jelačića, da bi u povorci s transparentima, zviždaljkama i uz priličnu buku krenuli put Maksimira.

Taman kad bi svi oni trebali biti već lagano premoreni, stiže napast broj dva: Građanska inicijativa Stegnite vi svoj remen, bando lopovska. Trg je njihov od 17 sati, a prema najavama koordinatora i glasnogovornika, priključit će se ujutro sindikatima da bi onda zauzeli Trg.

Kao svojevrsna tempirana bomba gradom lutaju i izgladnjeli studenti koji već dva tjedna blokiraju fakultete, i mogli bi poželjeti iskoristiti priliku i dignuti svoj glas još malo jače nego inače.

Novinarima su već upropastili praznik rada, jer ga ne mogu odraditi rutinski, uz gemištec ili pivicu na stranačkim okupljanjima na Bundeku, Jarunu i Maksimiru, već će morati skupiti dovoljno snage za obilazak svih mjesta tijekom cijelog dana.

Jedno je sigurno. Tko danas u Zagrebu vidi premijera Sanadera uživo, nek sutra ujutro odmah uleti u prvu kladionicu ili mjesto za uplatu lota, jer njegova je sreća tolika da je garantiran astronomski dobitak. Grinch će najvjerojatnije u nekoj udaljenoj svečarskoj atmosferi, daleko od znatiželjnih kamera, fotkića i diktafona otvoriti neku "kapitalnu investiciju" po jubilarni treći put i poslati priopćenje o tome.

Pritom neće zaboraviti napomenuti kako oni sigurno pobjeđuju na izborima, i ubaciti par prigodnih o tome kako nas je vlastoručno uveo u NATO, a već bi i predsjedali EU da nema tih zlih susjeda koji žele otimati hrvatski državni teritorij.

Ako ništa drugo, barem je ponuda zabavnih sadržaja daleko bogatija nego inače, a samo će vječni optimisti reći da će nakon ovakvog dana sigurno doći do temeljitih promjena u društvu. Sretan vam Međunarodni dan rada, dragi čitatelji, ma gdje ga i kako proveli.

01.05.2009. 08:15:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh