« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DOLIJAO

Damiru Polančecu određen pritvor!

Polančec je najviši državni dužnosnik koji je završio u Remetincu, gdje će se pridružiti bivšem predsjedniku uprave Podravke Zdravku Šestaku

(Nikola Wolf/Cropix/Podravski list )
Više o

USKOK

,

Damir Polančec

,

afera Podravka

,

Krešimir Devčić

,

afera Spice

,

Zoran Marković

Bivšem potpredsjedniku vlade Damiru Polančecu, osumnjičenom za zlouporabu položaja i ovlasti kojima je tvrtka Podravka oštećena za višemilijunske iznose, određen je jednomjesečni istražni zatvor, dok je suosumnjičeni zagrebački odvjetnik Zoran Marković pušten da se brani sa slobode.

Sudac istrage zagrebačkog Županijski sud Krešimir Devčić uvažio je zahtjev USKOK-a da se Polančecu odredi jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti da će na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.

Polančecov branitelj Anto Nobilo kazao je da se neće žaliti na tu odluku jer je zadovoljan. Naime, Nobilo tvrdi da će Polančec ostati u zatvoru najdulje mjesec dana, to jest da može biti pušten i prije ako se saslušaju svi svjedoci. Na upit ima li među njima i svjedoka iz Mađarske, kazao je da to ne može reći, no dodao je kako je očito da su novinari dobro upućeni.

Polančec je pred suca istrage doveden s lisicama na rukama, što je Nobilo prokomentirao riječima kako se radi o uobičajenoj proceduri.

Zadovoljan odlukom suca koji je ocijenio da u slučaju osumnjičenog Markovića ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke njegov branitelj Rajko Čogurić ustvrdio je da je ovo prvi put u dosadašnjoj sudskoj praksi po novom Zakonu o kaznenom postupku da se ovoj fazi ne određuje istražni zatvor.

Izrazio je nadu da će to biti nova praksa jer, po njegovim riječima, nije uvijek nužno da se prihvati zahtjev državnog odvjetništva ili USKOK-a u kojemu se doznaje da će se žaliti na odluku o puštanju na slobodu odvjetnika Markovića.

Sudac Devčić odluke je donio nakon što su predstavnik USKOK-a i branitelji Polančeca i Markovića gotovo dva sata na ročištu zatvorenom za javnost iznosili argumente za i protiv takve odluke.

Polančec je najviši državni dužnosnik koji je završio u zatvoru u Remetincu, gdje će se pridružiti bivšem predsjedniku uprave tvrtke Podravka Zdravku Šestaku koji je iza rešetaka više od pet mjeseci.

Bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva osumnjičen je da je zlorabio položaj i ovlasti, zajedno s bivšim čelnicima Podravke Šestakom i Josipom Pavlovićem. Nagađa se da je koprivnička tvrtka pritom oštećena za 75 milijuna kuna.

Šestaka, koji je jedini od osumnjičenih u aferi Spice u zatvoru, sumnjiče i za zloporabu oko pravnog savjetovanja Podravke. Policija sumnja da ga je na to poticao Marković, bivši direktor Fime Ami na Malti, na koju je Fima prenijela paket od 10,6 posto dionica Podravke. (hina/metro-portal)

31.03.2010. 15:38:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh