« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
TREĆI

Damir Grubiša zbog Hloverke odlazi iz Programskog vijeća HRT-a

Grubiša kaže da je Hloverkino imenovanje za direktoricu programa HTV-a gaženje odluka Programskog vijeća

(Dragan Matić/Cropix)
Više o

Hloverka Novak Srzić

,

Marina Škrabalo

,

Programsko vijeće HRT-a

,

Sanja Modrić

,

Damir Grubiša

Imenovanje Hloverke Novak-Srzić za direktoricu programa HTV-a izazvalo je niz ostavki u Programskom vijeću HRT-a. Nakon Sanje Modrić i Marine Škrabalo, danas je ostavku podnio i Damir Grubiša. Tako Programsko vijeće sada ima sedam članova, što nije dovoljno za izbor glavnog ravnatelja HRT-a koji je u tijeku.

Grubiša je za Hinu potvrdio da je Hrvatskom saboru uputio pismo ostavke u kojem navodi da je imenovanje Novak-Srzić "gaženje odluka" Programskog vijeća koje ju je prije pola godine opozvalo s mjesta glavne urednice informativnog programa zbog nezadovoljavajuće gledanosti i loših odnosa sa suradnicima. U pismu podsjeća da vijeće ni nakon tri pokušaja nije uspjelo izabrati novo vodstvo HRT-a jer dio članova nije bio spreman na kompromise pri odabiru kandidata.

>> Hloverka se u Dnevniku sramotno obračunala s Darkom Petričićem

Kao razloge ostavke navodi i da je vlada uputila u proceduru prijedlog zakona o HRT-u kojim se uvodi izravni državni nadzor nad HRT-om i ukida HRT kao javni servis. Nezadovoljan je i što je vlada bez konzultacije s vijećem predložila smanjenje RTV pristojbe i što Sabor više mjeseci opstruira imenovanje 11. člana HRT-ova vijeća.

Grubiša zaključuje kako je vidljivo da dio članova vijeća, privremeno ravnateljstvo HRT-a i vlada sustavno rade na ukidanju HRT-a kao javnog servisa i uvođenju modela dirigirane državne televizije pod vladinom kontrolom. Zbog toga, kaže, ne može biti članom vijeća jer ne želi snositi moralnu odgovornost za takve katastrofalne odluke.

Zbog Hloverke Novak-Srzić ostavku su u srijedu podnijele Sanja Modrić i Marina Škrabalo, a danas su Saboru uputile zahtjev za razrješenjem. I one podsjećaju da je Hloverka Novak-Srzić prije šest mjeseci smijenjena upravo na prijedlog privremenog ravnatelja HTV-a Mislava Stipića koji ju je jučer predložio na novu dužnost.

Kad Sabor i službeno razriješi članove vijeća u ostavci, to tijelo će imati sedam članova, a za izbor novoga glavnog ravnatelja HRT-a potrebno je osam članova.

Grubiša smatra da bi Sabor trebao odmah imenovati preostale vijećnike jer "krnje vijeće" ne može funkcionirati.

I vijećnik Hašim Bahtijari, koji jučer također nije bio na sjednici, smatra da je rad u vijeću izgubio svaki smisao.

"No ja osobno mislim da se kao član vijeća nisam ponašao suprotno zakonu i statutu HRT-a, da nisam trgovao s ravnateljstvom kao što su to činili neki članovi vijeća pa ne vidim razloga da dajem ostavku", rekao je Bahtijari. Napomenuo je da je kao dio tijela djelomice odgovoran zbog potpuna neuspjeha vijeća. (hina/metro-portal)

08.07.2010. 13:47:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh