« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
POTROŠAČKA KLIMA

Očekuje se daljnje pogoršanje životnih uvjeta

42 posto kućanstava smatra da im je financijsko stanje lošije nego prije godinu dana.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

hrvatska kućanstva

,

rast cijena

,

potrošnja

,

gospodarska kriza

,

potrošači

,

GfK barometar

,

financijsko stanje

,

financijska situacija

,

pogoršanje životnih uvjeta

Oko 42 posto hrvatskih kućanstava ocjenjuje da je njihovo financijsko stanje lošije nego prije godinu dana, dok njih 37 posto očekuje da će im se financijska situacija u sljedećih godinu dana pogoršati, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja potrošačke klime u Hrvatskoj GfK barometar.

Istraživanje je osobnom anketom u kućanstvu provedeno u ožujku ove godine na reprezentativnom uzorku od tisuću građana starijih od 15 godina.

Prema rezultatima novog vala istraživanja naša kućanstva i dalje očekuju pogoršanje životnih uvjeta, ocjenjuju iz GfK Hrvatske.

Broj kućanstava koja jedva sastavljaju kraj s krajem ima najviše u Lici/Kordunu/ Banovini (48 posto) te u Slavoniji (45 posto).

Za slijedećih godinu dana jedva se 13 posto kućanstava nada da će im financijska situacija biti barem malo bolja, dok je takvih prije godinu dana bilo 19 posto.

Raste pak broj kućanstava koja procjenjuju da će im se financije pogoršati, sa 18 posto u ožujku 2007., na 32 posto u ožujku 2008. i 37 posto u ovogodišnjem ožujku. Pritom 27 posto kućanstava očekuje da će im se stanje malo pogoršati, dok njih 10 posto smatra da će im financijsko stanje u sljedećih godinu dana biti znatno gore.

U proteklih pak godinu dana 28 posto kućanstava kaže da im je stanje malo gore, a 13 posto znatno gore, odnosno njih prosječno 42 posto smatra da im je financijsko stanje lošije nego prije godinu dana.

Kada su u pitanju cijene gotovo sva kućanstva tvrde da su cijene rasle u proteklih godinu dana, a tek malo manje ih smatra da će cijene rasti i u slijedećih godinu dana.

Sukladno očekivanju rasta cijena u narednih godinu dana gotovo polovina kućanstava iskazuju da će morati izdvajati više novca za kupnju trajnih dobara. Odnosno, jedno drugo istraživanje pokazuje da će u ovo vrijeme krize više od 60 posto kućanstava odgoditi kupnju trajnih dobara/štedjeti će.

To je u skladu s mišljenjem 71 posto građana da će se opći razvoj ekonomske situacije u zemlji u narednih 12 mjeseci pogoršati. Također, tri četvrtine građana ocjenjuje da će ova gospodarska kriza trajati najmanje dvije ili više godina. (hina/metro-portal)

25.03.2009. 17:46:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh