« Svijet
objavljeno prije 15 godina

Dalia Grybauskaite nova predsjednica Litve

U prvom krugu predsjedničkih izbora

Više o

Dalia Grybauskaite

,

predsjednički izbori Litva

Europska povjerenica Dalia Grybauskaite pobijedila je u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora u Litvi i postala prva predsjednica te baltičke zemlje, prema službenim rezultatima objavljenim u ponedjeljak.

Grybauskaite je pobijedila šest svojih protukandidata osvojivši 69,04 posto glasova. "Okus pobjede ima težinu odgovornosti", izjavila je aktualna povjerenica Europske komisije zadužena za proračun.

Ona će naslijediti Valdasa Adamkusa (82) koji je deset godina vodio tu bivšu sovjetsku republiku koja je 2004. postala članicom EU-a.

Da bi neki kandidat prošao već u prvom krugu, mora dobiti više od 50 posto glasova, a odziv mora premašiti 50 posto. Ako je odziv manji, kandidat mora osvojiti većinu glasova, ali ne manje od trećine od ukupno 2,7 milijuna upisanih birača. Stopa sudjelovanja je iznosila 51,67 posto.

Grybauskaite (53) je sudjelovala na izborima kao neovisna kandidatkinja, a ključne točke programa bile su joj transparentnost u javnom životu i borba protiv oligarha.

"Moj prvi zadatak bit će provjera rada vlade", izjavila je u nedjelju navečer, dodajući da nije zadovoljna radom nekih ministara, što je govorila i tijekom kampanje, pri čemu ostaje. U razgovoru u petak dala je naslutiti da će podržati premijera Andriusa Kaubuliusa koji je podržavao njezinu kandidaturu.

Ovlasti predsjednika nisu jako velike u Litvi i on je u prvom redu odgovoran za vanjsku politiku, ali Litavci očekuju od novog predsjednika da se više nametne u političkom životu i pokrene gospodarski oporavak zemlje.

Litvu je teško pogodila svjetska gospodarska kriza nakon što je bila jedno od najbrže rastućih europskih gospodarstava. (hina/metro-portal)

18.05.2009. 10:10:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh