« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Dalaj-lama o odnosima EU i Kine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Dalaj Lama

,

dalaj lama Sarkozy

,

dalaj lama EU Kina

Tibetanski duhovni vođa dalaj-lama u srijedu je pozvao Europu da ne bude popustljiva prema Kini, rekavši da bi iskreni odnosi i odnos prema Kini "kao prijatelju" više pomogli stanju ljudskih prava u toj zemlji.

Dalaj-lama bi se ovaj tjedan, u tijeku boravka u Europi, trebao sastati s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, zbog čega je Kina otkazala dugo planiran sastanak s Europskom unijom koji se u ponedjeljak trebao održati u Lyonu.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir unatoč tomu poručio je Uniji, za koju je Kina ključan "igrač" u globalnoj borbi protiv gospodarske krize, da nema razloga za paniku.

"Tibetanska izreka kaže: neke rane u ustima same zacjeljuju", kazao je 73-godišnji budistički redovnik. "Kinezi u početku oštro reagiraju, a poslije je puno lakše...Tako je i s mojim posjetom: u početku su se čule prijetnje, koje su se poslije stišale", dodao je.

Kina je u utorak upozorila Sarkozyja, čija zemlja predsjeda EU-om, da Unija riskira "teško stečene" rezultate u odnosima s Pekingom ako se susretne s dalaj-lamom. (hina/metro-portal)

 

03.12.2008. 21:31:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh