« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
SPOR

Dajla je još uvijek hrvatska

Talijanski benediktinci stavili su predbilježbu na Dajlu, no uknjiženje ovisi o završetku spora koji su pokrenuli protiv svih koje su se mogli sjetiti

Dajla će preći u ruke benediktinaca ako dobiju pokrenute sporove
Više o

benediktinci

,

Dajla

,

Praglia

,

uknjiženje

Pulska tvrtka "Abbazia" d.o.o. koju su osnovali benediktinci iz Praglije u Italiji nije se upisala u gruntovnicu u Bujama na nekretnine samostana u Dajli kod Novigrada i zemljišta oko njega, izjavila je glasnogovornica Općinskog suda u Bujama Slavica Tomac-Ćirić.

Po njezinim riječima, na samostan u Dajli i druge nekretnine stavljena je tek predbilježba, koja se može aktivirati tek nakon završetka spora, to jest tužbe koju je "Abbazia" podnijela protiv sedam tuženika, među kojima su Porečko-pulska biskupija, župan Dajla, grad Novigrad, Hrvatska i još nekoliko drugih stranaka.

"Rasprava po toj tužbi sazvana je za 19. rujna i tek će se nakon završetka tog spora znati kome pripada samostan i drugo zemljište. Sud, naime, treba utvrditi i je li ovlašten u tom sporu, a ispituju se i mnoge druge stvari, poput provedbe Osimskih sporazuma, denacionalizacije, crkvenog prava. To je vrlo kompleksno pitanje", objasnila je Tomac-Ćirić.

Dodala je kako je tvrtka "Abbazia" d.o.o. tražila da se uknjiži njihovo pravo vlasništva, ali je to odbijeno zbog formalnih pretpostavki, to jest, kako je objasnila, neurednosti jedne punomoći.

"Sudu je predan na uknjižbu sporazum između Porečko-pulske biskupije, župe Dajla, 'Abbazie' iz Praglie i 'Abbazie' d.o.o., ali uknjižba nije provedena, nego je u gruntovnici zabilježen samo spor", objasnila je glasnogovornica Općinskog suda u Bujama Slavica Tomac-Ćirić.

Taj sporazum, koji je predan na uknjižbu, porečko-pulski biskup Ivan Milovan nije htio potpisati. Rekao je kako vjeruje da će se naći pravo rješenje koje će i poštovati potpisane međudržavne sporazume bivše SFRJ s Italijom, dakle Osimske sporazume koji, kako je ocijenio, dolaze u pitanje.

 

Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je 2. kolovoza u vezi s medijskim napisima o sporu nastalom nakon zahtjeva talijanskih benediktinaca za povratom nekretnina župe Dajle da je to pitanje upravo crkvene naravi. Zato "žalosti činjenica što je instrumentalizirano i što se nastoji predstaviti ga u političkom i demagoškom ključu, kao da bi se željelo naškoditi Hrvatskoj", stoji u priopćenju i dodaje se kako, naprotiv, "odluka Svete Stolice isključivo teži da se ponovno uspostavi pravda unutar Crkve", premda i samo djelomičnom naknadom štete.

 

Biskup Milovan, nakon što je u početku pristao pregovarati s benediktincima kako bi se postiglo unutarcrkveno rješenje spora odbio je potpisati ugovor koji bi gornjim odredbama imao dati civilni učinak, pa je Sveti Otac 6. srpnja 2011. morao pribjeći imenovanju S.E.R. monsinjora Santosa Abrila y Castellóa povjerenikom „ad actum", koji je za ovo posebno pitanje zamijenio lokalnu crkvenu vlast, da bi se napokon dospjelo do rješenja spora i redovitim bilježničkim činom, priopćio je tiskovni ured Svete Stolice.

08.08.2011. 16:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh