« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Daily Telegraph: Karadžića je odao Mladić

Karađićevim uhićenjem Mladić navodno sebi osigurava suđenje u Srbiji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Matija Koković/CROPIX)
Više o

Ratko Mladić

,

Radovan Karadžić

,

ICTY

,

Dragan Dabić

,

Dragan David Dabić

,

Daily Telegraph

,

David Dabić

,

Mladić izdao Karadžića

,

Karadžića izdao Mladić

Britanski Daily Telegraph pozivajući se na izvore iz njemačkih obavještajnih službi u srijedu piše da je Radovana Karadžića odao njegov vojni zapovjednik Ratko Mladić kako bi izbjegao izručenje u Haag i osigurao za sebe suđenje pred sudom u Srbiji.

Po izvorima iz njemačkih obavještajnih službi Ratko Mladić pregovara sa svojim progoniteljima o uvjetima svog uhićenja i "dao je informacija o Karadžićevom prebivalištu kako bi se spasio", piše britanski list.

The Daily Telegraph navodi da je, po izvoru bliskom njemačkoj obavještajnoj službi (BND), Mladić odlučan izbjeći suđenje pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) u Haagu te da želi za sebe osigurati suđenje pred sudom u Srbiji gdje ga neki još uvijek smatraju nacionalnim junakom.

"Mladić je dao neke informacije o Karadžiću, vjerojatno prije nekoliko mjeseci, kako bi sebe spasio. To znači da zna da će doći do suđenja", rekao je izvor. Njegovo se uhićenje sada očekuje u roku od nekoliko tjedana a vjerojatnost da će mu njegova izdaja svog nekadašnjeg političkog čelnika osigurati suđenje u Srbiji vrlo je mala, nastavlja list.

The Daily Telegraph među ostalim navodi da se pretpostavlja kako, za razliku od Karadžića koji je navodno uživao zaštitu dijela srbijanskih obavještajnih službi, Mladića štite i dijelovi srbijanskog vojnog establishmenta što bi dogovor oko uvjeta njegove predaje mogao učiniti složenijim.  (HINA)

23.07.2008. 22:33:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh