« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
UJAK SAM OPET PRIJETI

Cyber napad može se smatrati objavom rata

Pentagon je zaključio da računalna sabotaža može predstavljati objavu rata

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Pentagon

,

cyber sigurnost

,

rat protiv terorizma

U svojoj prvoj službenoj cyber strategiji Pentagon je zaključio da računalna sabotaža koja dolazi od druge zemlje može predstavljati objavu rata, što otvara mogućnost da Sjedinjene Države uzvrate koristeći tradicionalnu vojnu silu, izvijestio je u utorak online dnevni list The Wall Street Journal, a prenosi Hina.

Pentagonova cyber strategija, čiji bi neklasificirani dijelovi trebali biti objavljeni u lipnju, predstavlja pokušaj da se uhvati korak s promjenama u svijetu u kojem haker može biti značajna prijetnja američkim nuklearnim reaktorima, podzemnim željeznicama, naftovodima kao i vojska neprijateljske zemlje, navodi WSJ.

Djelomice, Pentagon namjerava svoj plan iskoristiti kao upozorenje potencijalnim protivnicima o posljedicama napada na SAD na taj način.

"Ako vi ugasite naš elektroenergetski prsten, možda mi spustimo projektil na jedan vaš dimnjak", rekao je jedan vojni dužnosnik.

Nedavni napadi na računalni sustav Pentagona, kao i sabotaža iranskog nuklearnog programa preko kompjutorskog crva Stuxnet, povećali su hitnost američkih nastojanja da se razvije jedan formalizirani pristup 'cyber' napadima. Ključni trenutak dogodio se 2008. kada je penetriran najmanje jedan kompjutorski sustav američke vojske. Ovoga je vikenda veliki proizvođač vojne opreme Lockheed Martin, objavio da je bio žrtva infiltracije u računalni sustav, umanjujući učinke napada.

The Wall Street Journal ističe kako će izvješća potaknuti raspravu oko niza osjetljivih pitanja koje je Pentagon ostavio neodgovorenima, uključujući da li SAD može ikada biti siguran u podrijetlo napada, te kako definirati kada je računalne sabotaža dovoljno ozbiljna da bi predstavljala objavu rata. Ta su pitanja već bila predmet spora unutar vojske.

Jedna od zamisli koja dobija na zamahu u Pentagonu je pojam "ekvivalencije", jednake vrijednosti. Ako 'cyber' napad prouzroči smrt, štetu, razaranje ili veliki poremećaj koje bi izazvao i tradicionalni vojni napad, tada bi bio kandidat za "uporabu sile", koja bi bila ravna odmazdi.

"Ako vi ugasite naš elektroenergetski prsten, možda mi spustimo projektil na jedan vaš dimnjak", rekao je jedan vojni dužnosnik.

Dokument Pentagona ima oko 30 strana u klasificiranoj verziji i 12 stranica u neklasificiranoj. U njemu se zaključuje da se ratno pravo, izvedeno iz različitih sporazuma i običaja, koje je tijekom godine postalo vodič za ponašanje u ratu i razmjernost odgovora, primjenjuje u 'cyber' prostoru kao u tradicionalnom ratovanju, prema tri vojna dužnosnika koji su pročitali dokument.

Strategija će naglasiti važnost usklađivanja američke doktrine za 'cyber' rat s onima američkih saveznika, te odrediti nova načela sigurnosnih politika.

>>Cyber napad blokirao SAD>>

NATO je prošle godine povukao prvi potez kada je odlučio da će u slučaju 'cyber' napada na saveznika, sazvati skupinu koja će se zajednički konzultirati o tim napadima, navodi WSJ.

01.06.2011. 08:29:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh