« Ekosfera
objavljeno prije 7 mjeseci i 25 dana
KONFERENCIJE

CWW 2023 u Šibeniku

U Šibeniku se u sklopu konferencije CWW 2023 okuplja svjetska elita na temu utjecaja razvoja vjetroelektrana na prirodu i okoliš

CWW 2023
CWW 2023 (Arhiva)
Više o

Šibenik

,

konferencija

,

CWW 2023

Šibenik će od 18. do 22. rujna 2023. godine biti domaćin jedne od najvećih i najvažnijih konferencija na svijetu u području utjecaja izgradnje vjetroelektrana na okoliš i prirodu. Konferencija „Conference on Wind energy and Wildlife impacts - CWW 2023", pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, u svom sedmom izdanju okupit će više od 600 sudionika iz više od 50 zemalja, sa šest kontinenata, koji uključuju svjetsku stručnu i znanstvenu elitu iz tog područja, ali i brojne velike i značajne konzultantske tvrtke, ulagače te predstavnike državnih tijela i nevladinih organizacija. Glavni cilj konferencije je pronalazak rješenja održivog razvoja vjetroelektrana uvažavajući istodobno potrebu zaštite prirode i okoliša. Konferenciju organiziraju hrvatske konzultantske tvrtke Oikon i Supernatural.

S obzirom na vrlo ambiciozne ciljeve povećanja udjela obnovljivih izvora u ukupnoj energetskoj bilanci svijeta te razvoju i izgradnji sve većeg broja vjetroelektrana u Hrvatskoj, EU-u, ali i cijelome svijetu, ova je konferencija kao dokazano dobra platforma za razmjenu znanja i iskustva znanstvenika iz cijeloga svijeta koji se bave ovim sektorom, ne samo korisna, nego i nužna. Informacije i spoznaje koje će biti prezentirane na konferenciji pomoći će u daljnjem odgovornom razvoju energetike obnovljivih izvora kako u Hrvatskoj tako i u regiji.", objasnio je Dalibor Hatić, predsjednik organizacijskog odbora konferencije i direktor Instituta Oikon.

Iako vjetroelektrane proizvode zelenu energiju koja nudi brojne ekološke prednosti, njihova izgradnja može imati utjecaj na cijele ekosustave kao i pojedine vrste i staništa, posebice na ptice, šišmiše i velike zvijeri. Stoga je prije, za vrijeme i nakon izgradnje potrebno istražiti potencijalne utjecaje zahvata na prirodu i okoliš te propisati mjere umanjenja i izbjegavanja identificiranih utjecaja. U pet dana trajanja konferencije, o tome će raspravljati više od 600 sudionika iz više od 50 zemalja, sa šest kontinenata kako bi došli do optimalnih rješenja koja u najvećoj mogućoj mjeri umanjuju utjecaj vjetroelektrana na prirodu i okoliš.

Na konferenciji će istaknuta predavanja imati i renomirani znanstvenici kao što su dr. sc. Johann Köppel (Technical University Berlin/Uppsala University), dr. sc. Roel May (Norwegian Institute for Nature Research), dr. sc. Christian C. Voigt (Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research, Njemačka) i dr. sc. Taber Allison (Renewable Energy Wildlife Institute, SAD). Na konferenciji će se održati dvije panel rasprave, šest radionica, 108 usmenih i 90 posterskih izlaganja, a pokrit će se teme vezane uz sve sastavnice okoliša - od cijelih ekosustava, općenito bioraznolikosti, specifičnih utjecaja na ptice, šišmiše i velike zvijeri, morske vrste i staništa, ali i ljude. Raspravljat će se o regulatornim pitanjima, najnovijim tehnološkim rješenjima, kao i budućnosti korištenja energije vjetra. Za znanstveni program konferencije zaslužan je međunarodni znanstveni odbor od 16 članova na čelu s Davidom Tidharom, stručnjakom za bioraznolikost iz SAD-a s bogatim iskustvom rada u tom području.

Interes za sudjelovanje na konferenciji izuzetno je velik i bilježimo rekordan broj prijava. Osobito smo ponosni što smo uspjeli okupiti svjetsku stručnu i znanstvenu elitu te sve aktivne sudionike uključene u snažnu energetsku tranziciju koja se upravo događa diljem svijeta. Samo zajedničkim razumijevanjem svih aktera na tom putu možemo savladati izazov pronalaskom inovativnih rješenja koja će omogućiti razvoj obnovljivih izvora energija i ekološki odgovornu energetsku tranziciju" zaključila je Mirna Mazija, suorganizatorica konferencije i direktorica tvrtke Supernatural.

U sklopu konferencije, sudionici će posjetiti vjetroelektrane Danilo i Jelinak, Sokolarski centar Dubrava, Nacionalni park Krka i Šibenski arhipelag te uživati u ljepotama grada Šibenika, Jadranskog mora, obale i bogatstva hrvatske prirode.

Sve informacije o konferenciji CWW2023 mogu se pronaći na mrežnoj stranici: https://cww2023.org/

Konferencija će se održati na engleskom jeziku.  

06.09.2023. 11:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh