« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
VOZAČKA

Curiosity dobiva novi softver

Robot vrijedan 2,5 milijarde dolara istraživat će područje za koje znanstvenici vjeruju da je nekad bilo dno jezera

Novi softver za sigurniju vožnju
Novi softver za sigurniju vožnju (Arhiva)
Više o

Curiosity

,

Mars

Nakon što je preletio više od 563 milijuna kilometara od Zemlje, robot Curiosity, koji je sletio na Mars 6. kolovoza, dobit će vozačku dozvolu, priopćio je Jet Propulsion Laboratory u Kaliforniji. Inženjeri kontrole misije će tijekom iduća četiri dana sa Zemlje instalirati novi kompjutorski softver koji će "mozak" Curiosityja, robota-vozila sa šest kotača, osposobiti za tumaranje po površini Crvenog planeta.

Robot težak 900 kg ima nuklearno pogonsko gorivo, veličine je manjeg sportskog automobila, ali memorijski kapacitet mu je manji od tipičnog mobitela. Rover Curiosity ne može, naime, uskladištiti previše unaprijed programiranih informacija u svoj kompjutorski modul. Prethodni softver je poslužio za složeni zadatak ulaska u atmosferu, spuštanje i slijetanje na površinu Marsa, tj. u krater Gale.

"Curiosity je rođen za vožnju. Ovaj će mu softver uistinu omogućiti da izađe van i protegne 'noge'", kazao je Benjamin Cichy, jedan od sistem inženjera. Curiosity je do Marsa putovao osam mjeseci, a zbog težine letjelice spuštanje je trajalo sedam minuta i bilo je najzahtjevnije u povijesti.

Robot vrijedan 2,5 milijarde dolara istraživat će područje za koje znanstvenici vjeruju da je nekad bilo dno jezera. Cilj je razumjeti prošlo i sadašnje okruženje na Marsu te ustanoviti je li na njemu moguć život.

12.08.2012. 10:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh