« Znanost
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
WOW!

Čudo u Herkulaneju

Talijanski su arheolozi, 2000 godina nakon erupcije Vezuva koja se dogodila 79. godine Nove ere, otkrili "savršeno očuvane neurone” jedne od žrtava erupcije

Nevjerojatno!
Nevjerojatno! (Arhiva)
Više o

vezuv

,

Pompeji

,

erupcija

,

Herkulaneji

"Naše je otkriće bez presedana. Erupcija kao da je 'zamrznula' moždane stanice žrtve te su one ostale očuvane i nakon 2000 godina", izjavio je forenzički antropolog sa Sveučilišta Federico II. iz Napulja, Pier Paolo Petrone.

"Rezultati studije pokazuju da je postupak vitrifikacije (postakljivanja) koji se dogodio u Herkulaneju, drevnome gradu u podnožju Vezuva vrlo jedinstven jer je zamrznuo neuronske strukture mozga žrtve, dvadesetogodišnjeg mladića, zbog čega su one ostale do danas netaknute", pojasnio je Petrone.

Struktura moždanih stanica još je uvijek vidljiva u crnome, staklastom materijalu pronađenom u lubanji žrtve. Znanstvenici su o tomu izvijestili u časopisu PLOS ONE, pojasnivši da se postakljivanje dogodilo kao rezultat ekstremnog zagrijavanja i brzog hlađenja.

Ovo spektakularno otkriće vrijedno je, ne samo zbog toga što je arheološka rijetkost, nego i zbog toga što omogućuje da se do sitnih detalja utvrde sve faze erupcije vulkana, te da se, uspoređujući ih s pisanim dokumentima i svjedočenjima suvremenika, utvrdi što se i na koji način ondje uistinu događalo sa žrtvama erupcije vulkana.

"Na temelju ovog otkrića i na temelju rekonstrukcije prošlosti možemo predvidjeti i utvrditi mjere zaštite od budućih erupcija bilo kojeg vulkana na svijetu", rekao je prof. Petrone.

Pronalazak očuvanog moždanog tkiva u arheologiji je rijedak, no u nekim slučajevima ono se ipak uspije očuvati i stotinama ili tisućama godina.

Primjerice, znanstvenici su pronašli dobro očuvane mozgove mamuta u vječnom ledu, zahvaljujući ekstremno niskim temperaturama.

U spilji u sjevernoj Engleskoj pronađena je 2600 godina stara lubanja s ostacima mozga koji sadrže neke još uvijek netaknute proteine. Pretpostavlja se da su kisele kemikalije iz okolne gline uspjele zaustaviti razgradnju.

05.10.2020. 18:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh