« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
TUŽNO

Čudnovati kljunaš na rubu izumiranja

Čudnovati kljunaš ili platipus jedinstvena je vrsta sisavca jer, za razliku od ostalih na svijet ne donosi žive mlade, već polaže jaja

Neće valjda?
Neće valjda? (Wikipedia)
Više o

izumiranje

,

čudnovati kljunaš

Čudnovati kljunaš na rubu je izumiranja, pokazala je studija znanstvenika sa Sveučilišta Novi Južni Wales.

Čudnovati kljunaš ili platipus jedinstvena je vrsta sisavca jer, za razliku od ostalih na svijet ne donosi žive mlade, već polaže jaja. S obzirom na to da hranu nalazi prvenstveno u vodi, platipus mora biti dobro prilagođen velikim promjenama temperatura tijekom godišnjih doba.

Zajedno s još četiri vrste ježaka (Tachiglossidae) čini jedinu živuću vrstu podrazreda prasisavaca te je endemska vrsta karakteristična za istočnu Australiju i Tasmaniju, a u južnoj Australiji, gdje je ovaj sisavac ranije živio, sada je "praktički istrijebljen", rekao je glavni autor studije, profesor Gilad Bino.

Njegov kolega i suautor studije, profesor Richard Kingsford kaže da je suša bila ključan razlog pada populacije čudnovatih kljunaša u Australiji, s obzirom na to da su presušile rijeke, njihovo prirodno stanište. Autori istraživanja ističu da je gubitak staništa uzrokovan prvenstveno ljudskim djelovanjem, izgradnjom brana i čišćenjem zemljišta te klimatskim promjenama. "Do ruba istrebljenja čudnovatog kljunaša su, među ostalim dovele rijeke pune pepela i nedostatak kisika u područjima u kojima ovi sisavci žive", kazao je Bino, dodajući da se što prije moraju poduzeti mjere kako bi se spriječio nestanak ove endemske životinjske vrste.

Studijom se predviđa da će, ovisno o tomu kakva će suša nastupiti u idućih stotinu godina, ovaj sisavac izumrijeti u oko 40 posto područja istočne Australije u kojima trenutačno živi.

Dugotrajna suša, rekordno visoke temperature i razorni požari u Australiji su rezultirali ekološkom katastrofom koja prijeti još nekim životinjskim vrstama. Među njima su koale i kratkorepi valabiji.

Posljednjih mjeseci znanstvenici, spasioci i grupe za zaštitu životinja upućuju pozive međunarodnoj zajednici da se angažiraju na pomoći životinjama koje ugibaju zbog posljedica suše i katastrofalnih požara koji su zahvatili Australiju

Međunarodna udruga za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) čudnovate je kljunaše svrstala u kategoriju "gotovo ugroženih", što znači da je riječ o vrstama kojima trenutačno ne prijeti izumiranje, ali bi u bliskoj budućnosti mogle postati ugrožene.

Rezultati studije objavljeni su u stručnome časopisu Biological Conservation.

20.01.2020. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh