« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
COOL

Čudesne lubanje otkrivene u Kini zbunile znanstvenike

Antropolozi nisu potpuno sigurni kojoj vrsti pripadaju, ali sigurni su samo u jedno - do sada nisu vidjeli ništa slično.

Nakon Sibira, Denisovanci pronađeni i u Kini
Nakon Sibira, Denisovanci pronađeni i u Kini (Arhiva)
Više o

Kina

,

lubanja

,

Denisovanci

Denisovanci su još uvijek misterija za znanstvenike, a nakon što su pronađeni njihovi ostaci u Sibiru, dokazujući da postoji još usporednih linija razvoja ljudi, novu konfuziju stvorile su lubanje iskopane ovih dana u središnjoj Kini.

Lubanje pronađene u Kini stare su između 105.000 i 125.000 tisuća godina, piše Science alert. Imaju obilježja i modernog čovjeka i neandertalca. Antropolozi nagađaju kako pripadaju do sada nepoznatoj vrsti čovjeka koja bi objasnila evoluciju u čovjeka i pobila dosadašnju teoriju kako su svi ljudi potekli isključivo od Homo sapiensa iz Afrike.

Druga teorija je da lubanje pripadaju denisovskom čovjeku, pretku modernog čovjeka koji je živio u Aziji, no kasnije nego što su datirane lubanje - prije od 50.000 do 100.000 godina.

"Ovo je nevjerojatno otkriće, osobito zato što su ljudski ostaci u Aziji raspršeni te ih je iznimno teško datirati" oduševljena je Katerina Harvati, antropologinja specijalizirana za neandertalce.

Antropolozi su sigurni kako je čovjek potekao iz Afrike, no u trenutku kada se moderni čovjek počeo širiti i na ostale kontinente, tamo je sretao druge vrste hominida, a ovo otkriće moglo bi upotpuniti mnoge nepoznanice u našem evolucijskom stablu.

"Kina ruši sve što znamo o ljudskoj evoluciji. Ovo je nevjerojatno uzbudljivo", oduševljena je britanska antropologinja Maria Martinon-Torres.

07.03.2017. 16:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh